A karfiolt sokan nem szeretik, pedig igazán hasznos lehet szervezetünk számára. Talán ez a változat megkedveltetheti a karfiol ellenesekkel is ezt a fantasztikus zöldséget. És miért mondom, hogy fantasztikus? Mert a jótékony hatásai a testre valóban elképesztőek. Röviden összefoglalom a legfontosabbakat:
A karfiol lassítja a rákos tumorok növekedését, javítja a vérnyomást és a vese funkciókat. Gyulladáscsökkentő hatása van, és gazdag vitaminforrás (C-, K-, B6). Különböző fehérjéket és ásványi anyagokat is tartalmaz, támogatja a méregtelenítést és javítja az emésztést. Ezenkívül rengeteg antioxidánst tartalmaz. És most lássuk egy finom felhasználási módját.
Recept
Előkészület 10 perc, sütés 45 perc, így összesen kb. 1 óra alatt elkészül egy igazán ízletes étel:
Hozzávalók:
- 1 fej karfiol
- 4 dl tejföl (vagy zabtejszín)
- 30 dkg felaprított sajt (lehet növényi alapú vagy cheddar)
- 2 közepes vörös hagyma vékonyra karikázva
- 1/2 teáskanál fokhagyma por
- 1 evőkanál kókuszzsír, kis darabokra vágva
Elkészítés:
- Melegítsük elő a sütőt 175 C fokra.
- Egy lábasban a karfiolt virágaira bontva főzzük meg sós vízben 15 perc alatt. Ezt követően szűrjük le.
- Közben egy sütőedényt kenjünk meg a felkockázott kókuszzsírral és a karfiolt meg a hagymát összekeverve helyezzük bele.
- A tejfölt (vagy zabtejszínt), a sajtot és a fokhagyma port keverjük alaposan össze és öntsük rá a karfiolra, hogy mindenhova jusson.
- Majd süssük 30-45 percig, míg picit megpirul. Ekkor tehetünk még rá sajtot, hogy ráolvadjon, vagy utólag, tálaláskor sajttal díszíthetjük.