Kenyér és péksütemény – lehet ezt egészségesen is! | Egészséges életmód

Kenyér és péksütemény – lehet ezt egészségesen is!

Kenyér és péksütemény – lehet ezt egészségesen is!Mi magyarok nagyon sok péksüteményt eszünk. Kimondom: túlzásba estünk. Ez érhető, hiszen olyan finom péksüteményeket árulnak, hogy könnyű rábólintani a csábításra. Rengeteg pékség van, és mindegyikből fantasztikus illatok jönnek ki – a látványról nem is beszélve. Ugyanakkor azt is tudjuk, hogy nem kellene ilyen helyeken vásárolnunk – és most nem az ára miatt.

Lehet-e finom péksüteményt, egyszerűen készíteni otthon is? Örülök, hogy megkérdezted, mert lehet! Most pontosan egy olyan, eddig nem nagyon terjesztett megoldást mutatok be, mellyel egy nagyon finom péksüteményt készíthetünk otthon. Ez igazán egészséges, bátran fogyaszthatjuk. Ha gyorsan eltelünk vele az nem véletlen, hiszen sokkal több benne a tápanyag, mint egy átlagos péksüteményben.

Mire jó a karfiol?

A karfiol nagyon népszerű étel Európában. Multi-vitamin tartalma miatt is nagyon hasznos lehet számunkra. Sokszor húspótlóként használják. A szervezet salaktalanításában, a vérnyomás csökkentésében és a depresszió tüneteinek csökkentésében is jelentős szerepet játszhat. Az erek meszesedése ellen is felveszi a harcot és lassíthatja az Alcheimer-kór tüneteinek romlását is. Antioxidánsként is gondolhatunk rá, illetve szemünk egészségének megőrzésében is jó választás, hiszen a szürke-hályog megelőzésében is fontos szerepet tölthet be.

Mire jó az oregano?

Az oregano leginkább az olaszkonyhából ismert fűszer. Majoranna helyett is alkalmazhatjuk az oreganot. Enyhíti a megfázásos és influenzás tüneteket, tisztítja a légutakat, csillapítja a köhögést. Az ízületi fájdalmakat enyhítheti, eltüntetheti a szemölcsöket és a hajkorpát. Nagyon sok baktérium ellenhatásos. Tulajdonképpen antibiotikumként is gondolhatunk rá. De hogyan lehetne a karfiollal együtt felhasználni? És hogyan lesz ebből kenyér? Íme, a megoldás:

Karfiolos kenyér-szeletkék

Karfiolos kenyér-szeletkék - receptHozzávalók:

  • 1 kisebb fej karfiol, pucolva, apróra vágva
  • 5 dkg mandulaliszt
  • 1 teáskanál szárított oregano
  • 1 teáskanál só
  • fél teáskanál fokhagymapor
  • 2 tojás, enyhén felverve

Elkészítés:

  1. Melegítsük elő a sütőt 200 C fokra és béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.
  2. A karfiolt főzzük meg enyhén sós vízben. Csepegtessük le és egy konyhai géppel daráljuk pépesre.
  3. Minden további összetevőt alaposan keverjünk bele a karfiolba. Ezt is géppel szoktam végezni. (Ha túlságosan folyósnak gondoljuk, tegyünk hozzá még lisztet)
  4. A teljes mixet a tepsi közepére teszem, majd nagyjából 1 cm vastag téglalapokat készítek belőlük. Minél vékonyabb, annál ropogósabb lesz. Ha túl vastag, akkor nehezen sül át. (Általában késsel vágok közöket, ha megsült, könnyen tudom szétszedni a szeleteket.)
  5. Süssük 30 perc alatt ropogósra. Tálalás előtt hagyjuk teljesen kihűlni. Melegen sokszor széttöredezik. Jó étvágyat!

Hozzászólások

hozzászólás

A bejegyzés kategóriái Recept és kulcsszavai , , , , , . Tedd a kedvenceid közé a cikket.

A weboldal használatával elfogadod a cookie-k (sütik) használatát. További információ

Ez a weboldal azért használ cookie-kat (sütiket), hogy Számodra a legjobb böngészési élményt tudja nyújtani. Ha továbbra is használod a weboldalt a cookie (süti) beállítások megváltoztatása nélkül vagy az "Elfogadom" gombra kattintasz, beleegyezel a cookie-k (sütik) használatába.

Bezárás