Karácsonyi egészséges desszert | Egészséges életmód

Karácsonyi egészséges desszert

Karácsonyi egészséges desszertAmikor valamire azt mondják, hogy egészséges, akkor sokaknak a „nem finom” jut eszébe. Ez nem kell, hogy így legyen. Az viszont biztos, hogy a desszertekkel árthatunk magunknak a legtöbbet az egészségünk szempontjából. Ezek azok az ételek, melyek finomított szénhidrátokat, fehér cukrot, fehér lisztet és sok más egészségtelen összetevőt tartalmaz.

A desszerteknek óriási a kalória tartalma általában, de a tápanyag tartalma nagyon minimális. Ezért is lehetséges túl sokat enni belőlük. A szervezet szeretne valamilyen tápanyagot, de nem kapja meg, ezért az éhség érzet megmarad. Van megoldás. Finom és mégis egészséges desszertet kell készíteni. A karácsonyi étkezésekhez például kiváló megoldás lehet az alábbi recept.

Milyen pozitív hatásai vannak az összetevőknek?

Érdemes végig olvasni, mert kiderül belőle, hogy ezt a süteményt akár a betegségek megelőzésére vagy a túl evésre is alkalmazhatjuk. Azért ne feledjük el, hogy az egészségesen kiegyensúlyozott, mértékletes táplálkozást az ünnepek alatt is érdemes betartani.

Datolya: A datolya természetes cukortartalma rendkívül magas, de tartalmaz B-vitamint, kalciumot, magnéziumot, foszfort, rezet, káliumot, cinket illetve vasat is. Illetve rost tartalma is elég magas, ezért laktató. Ásványi anyag tartalmának köszönhetően vértisztító hatású.

Narancs: Az egyik legfontosabb gyümölcs télen, kitűnő C-vitamin forrás. Növelheti az immunrendszer által termelt ellenanyagok és a rák leküzdésében is fontos szerepet játszó interferon szintjét a vérben.

Sárgabarack: A- és C-vitamin-tartalma (10 mg) nagyon magas. Napi kálium igényünket is képes fedezni. Hasznos niacin- és folsav-forrás.

Mandula: Jó B1-, B2- és B6- és E-vitamin forrás lehet. Nagyon sok kalciumot, káliumot, magnéziumot és foszfort tartalmaz. Nyomelemekből a vas, a mangán és a cink tartalma kiemelkedő.

Vanília: Nagyon jó antioxidáns, nyugtató hatású és a menstruációs ciklus beállítására is alkalmas lehet. Kisebb alvászavarokra is megoldást nyújthat. Aromaterápia kapcsán is fontos összetevő.

Fahéj: Segíthet a felfúvódás enyhítésében, mert segíti az emésztést. A vércukorszint ingadozását normalizálhatja. Kiválóan alkalmazható vírusok és baktériumok ellen. Szintén fontos eszköze az aromaterápiának.

Szerecsendió: Képes megakadályozni a betegségek kialakulását. Antioxidáns hatású és megakadályozhatja az emésztési problémák kialakulását.

Gyömbér: Görcsoldó, szélhajtó tulajdonságú. Gyulladáscsökkentő hatású, melyet ki lehet használni megfázás és hörghurut esetén. Köztudottan jó emésztési zavarok enyhítésére. Növeli az immunrendszer fertőzésekkel szembeni ellenálló-képességét.

Karácsonyi „puding”

Először is 10 perc alatt elkészíthető. Már ez a tulajdonsága is nagyon vonzó. Ugyanakkor glutén mentes is, és sokkal jobban fogjuk érezni magunkat az elfogyasztása után, mint egy hagyományos sütemény után.

Hozzávalók:

  • 225gfriss, kimagozott datolya –10-15darab,méretüktől függően
  • 1narancs lereszelt héja
  • 250gaszalt sárgabarack, apróra vágott
  • 150gőrölt mandula
  • 1 teáskanálvaníliakivonat
  • 1 teáskanálőrölt fahéj
  • Negyedteáskanálőrölt szerecsendió
  • Negyedteáskanál őröltgyömbér
  • Öntethez:
    • 1 apróra vágott mangó
    • 1dl kókusztej
    • fél narancs leve

Elkészítés:

  1. Alaposan dolgozzuk össze a datolyát, a narancshéját, a sárgabarackot, a mandulát, a fahéjat, a szerecsendiót és a gyömbért egy konyhai géppel.
  2. Adjunk hozzá 1-2 evőkanál narancslevet és ismét jól dolgozzuk össze a masszát. Akkor jó, ha a masszából kivett kisebb adagokból golyókat tudhatunk készíteni.
  3. Kisebb pohárba tegyünk folpack-ot és egy adagnyi masszát. Így a pohár formáját felveszi a massza, de könnyen ki tudjuk venni. A kivétel egyszerű: fordítsuk meg a poharat és vegyük le a fóliát a masszáról. Ismételjük ezt addig, amíg van a masszánkból.
  4. Az öntet összes összetevőjét alaposan dolgozzuk össze egy konyhai robotgéppel. Ezt szolgálhatjuk fel a pudingok mellé.
  5. Ízlés szerint, csokoládé öntettel leönthetjük – ahogy a képen is látszik.
  6. Hidegen, akár két hétig is eláll.

Jó étvágyat!

Hozzászólások

hozzászólás

A bejegyzés kategóriái Recept és kulcsszavai , , , , , . Tedd a kedvenceid közé a cikket.

A weboldal használatával elfogadod a cookie-k (sütik) használatát. További információ

Ez a weboldal azért használ cookie-kat (sütiket), hogy Számodra a legjobb böngészési élményt tudja nyújtani. Ha továbbra is használod a weboldalt a cookie (süti) beállítások megváltoztatása nélkül vagy az "Elfogadom" gombra kattintasz, beleegyezel a cookie-k (sütik) használatába.

Bezárás