Néha érdemes a hőst teljesen mellőzni az étkezéseinkből. Egy ilyen napon jó választás lehet a lencse, melynek egyik nagyon hasznos anyaga a fitinsav, amely kiváló antioxidánsként szolgál. A lencséből készült ételek kedvező hatással vannak a cukorbetegekre, mivel a lencsében levő keményítőből lényegesen kevesebb szőlőcukor szívódik fel, mint pl. a búzakeményítőből.
A népgyógyászatban a lencsét vérszaporító és „vértisztító” hatásúnak vélik. A vörös lencsét emellett nemi vágy fokozására és a meddőség megszüntetésére is javasolják. Azonban az eddigi tudományos vizsgálatok ezen alkalmazási területek megalapozottságát nem tudták megerősíteni. Nem kétséges, hogy a lencse jó választás, már csak finom ételt kell belőle készíteni:
Vegán fasírt recept lencsével és zabbal
Egyszerű elkészíteni, nagyon finom és még egészséges is:
Hozzávalók:
- 25 dkg zabpehely
- 10 dkg lencse főzve
- 4 gerezd fokhagyma, összenyomva
- 1 közepes fej vöröshagyma, apróra vágva
- 2 evőkanál mustár
- Majoránna, ízlés szerint
- Bors, ízlés szerint
- Só, ízlés szerint
- 1 evőkanál szezámmag
- 2 evőkanál zsemlemorzsa, bundához (lehet házi készítésű kenyérből is)
Elkészítés:
- A lencsét érdemes előző nap beáztatni, átmosni és megfőzni.
- A zabpelyhet leforrázzuk, állni hagyjuk, amíg megszívja magát.
- A zabhoz hozzákeverjük a hagymákat, a lencsét, a fűszereket, a mustárt és a szezámmagot.
- Vizes kézzel kisebb fasírtokat formázunk.
- A fasírtokat megszórjuk zsemlemorzsával.
- Minimális olajban vagy kókuszzsírban kisütjük őket.
- Melegen tálaljuk.
Jó étvágyat!