- 1,2 l csirke húsleves
- 45 ml olívaolaj
- 0,5 kg csiperke gomba, vékonyra szeletelve
- 0,5 kg fehér gomba, vékonyra szeletelve
- 2 mogyoróhagyma vagy gyöngyhagyma, kockára vágjuk
- 0,5 kg A minőségű rizs
- 120 ml száraz fehérbor
- tengeri só ízlés szerint
- frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
- 9 g apróra vágott snidling
- 5 dkg vaj
- 25 g frissen reszelt parmezán sajt
Elkészítés:
Egy fazékba töltsük bele a meleg levest vagy alacsony lángon melegítsük meg.
2 evőkanál olívaolajat egy nagy serpenyőben melegítsünk fel közepes-magas hőfokon. Keverjük hozzá a gombát, és főzzük puhára, kb 3 perc alatt. Vegyük le a tűzről és a gombát szedjük ki az olajból és tegyük félre.
A maradék olajhoz adjunk hozzá 1 evőkanál olívaolajat a serpenyőben, és keverjük bele a mogyoróhagymát vagy a gyöngyhagymát és 1 percig főzzük. Adjuk hozzá a rizst és kevergessük kb. 2 percig az olajban, hogy kicsit piruljon át. Amikor a rizs megpirult, felöntjük a borral és folyamatosan kevergetjük, amíg a bor teljesen felszívódik. Adjunk 1/2 csésze húslevest a rizshez és keverjük addig, amíg a leves is felszívódik. Folytassuk ezt mindaddig, amíg a leves felszívódik a rizs pedig teljesen megfő. Rendszeresen keverjük át a főzés során és mindig csak egy-egy adag levest adjunk hozzá, ne hagyjuk úszni a folyadékban.
Vegyük le a tűzről, és keverjük a gombát, a vajat és a metélőhagymát a rizsbe egyenletesen, majd a tetejét parmezánnal szórjuk meg. Sóval és borssal ízesíthetjük menet közben.