Finom hamburger, ami egészséges is – Nem Lehetetlen! | Egészséges életmód

Finom hamburger, ami egészséges is – Nem Lehetetlen!

Finom hamburger, ami egészséges is - Nem Lehetetlen!Sokszor nagy kihívás másokkal összeegyeztetni az étkezésed, főként ha tisztán, egészségesen étkezel. Szerencsére egyre több olyan recept és ötlet lát napvilágot, ami megoldja ezt a kérdést. Egy apróság: ne mond el, hogy miből van! Sokan már egy-egy összetevő hallatán elzárkóznak a kóstolástól. Ilyen lehet például az édesburgonya (batáta) is.

A édesburgonyának két fő típusa érhető el. Az egyik húsa világos színű (íze a gesztenyéjéhez hasonlít), a másiké narancssárga (és íze a sütőtökére emlékeztet). A vele készült ételekben az íz eltűnik. Nem hiába hívják édesburgonyának, hiszen enyhén édeskés. Bár kinézete emlékeztet a burgonyára, valójában nem burgonyaféléről van szó, hanem szulákféle. Mire jó az édesburgonya és hogyan lesz ebből hamburger?

Édesburgonya – mire jó?

Szénhidrátban és béta karotinban gazdag. C-vitamin tartalma egészen magas, de megtalálható benne B1-, B2-, B6- és E-vitamin is. A többi zöldséghez képest sok fehérjét tartalmaz. Ásványi anyagokból is sokat találhatunk benne: kalcium, vas, magnézium, mangán, kálium, foszfor, nátrium, szelén, réz, cink.

Testünk működésére is számos jótékony hatást fejt ki. Erősíti az immunrendszert, serkenti az emésztést és szerepe lehet a rákos megbetegedések megelőzésében is. Gyomorfekélyben, szénanáthában, szív problémákkal küszködők és cukorbetegségben szenvedőknek kiváló választás lehet.

Hogyan kínáljuk meg vele a kétkedőket?

Alapvető taktika, hogy nem mondjuk el miből készült. Ha tudjuk, hogy valaki kétkedő, vagy ellenző, akkor csak azokat az összetevőket szoktam elárulni neki, melyekről tudom, hogy szereti és elfogadja. A többit “kifelejtem” a felsorolásból és hozzáteszem, hogy “azt hiszem” ennyi. Így könnyedén rá tudjuk bírni az illetőt egy kóstolásra. Ha úgy dönt nem ízlik neki, akkor nem kell többet ennie belőle. (Ha ezt megkóstolja, biztosan kérni fog még!)

A legrosszabb meggyőzési mód az, ha felhívjuk a figyelmét arra, hogy ez mennyire egészséges. A kétkedőket ez érdekli a legkevésbé. Inkább finomat akarnak enni, mint egészségeset. Inkább mondjuk azt, hogy finom – hiszen tényleg az! És ne csodálkozzunk, ha kevesebbet eszik belőle a szokásosnál, mert ez egy nagyon tápláló étel.

Hamburger recept

Ha új dolgot próbálok ki, mindig kisebb adagot készítek saját magam számára. Ha nekem ízlik, akkor készítek nagyobb adagot – legrosszabb esetben nekem kell megenni az egészet.  A lenti adag 5-6 emberre való (érdemes a negyedével dolgozni a kipróbáláskor):

Hozzávalók:

  • 1 közepes édesburgonya, hámozva és puhára főzve
  • 30 dkg fehérbab, főzve
  • 6 dkg hagyma, apróra vágva
  • 2 evőkanál tahini
  • 1 teáskanál almaecet
  • Fél teáskanál só
  • Csipetnyi fekete bors
  • 3-5 dkg zabliszt (például zabpehely finomra őrölve)
  • 3 dkg spenót levél, apróra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma, passzírozva
  • Fél evőkanál szezámmag olaj
  • 1 teáskanál citromlé
  • Fél teáskanál őrölt koriander
  • Fél teáskanál római kömény
  • Kevés gyömbér
  • Koriander, bazsalikom – ízlés szerint

Elkészítés:

  1. Egy nagy tálban turmixszoljuk össze az édesburgonyát és a babot.
  2. Folyamatos keverés mellett, tegyük hozzá a hagymát is.
  3. Minden hozzávalót tegyünk a masszához és alaposan keverjük el.
  4. Formáljunk a masszából nagyobb pogácsákat.
  5. Kókuszolajban süssük ki a pogácsákat. (Ez oldalanként nagyjából két perc, ha kicsit megbarnul, már forgathatjuk is.)
  6. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe tegyük a kész pogácsákat és 10-15 perc alatt süssük át, előmelegített sütőben.
  7. A kész pogácsákat hagyjuk kihűlni. Ízlés szerint töltsük meg és tálaljuk.

Tipp: A kétkedők szeretik, ha hússal van töltve a hamburger. Ez lehet sült csirke, rántott hús, fasírt vagy akár kolbász is – amit az illető jobban szeret. Érdemes számukra is belecsempészni kevés hagyma karikát, zöldsalátát, paradicsomot vagy paprika szeletet.

Hozzászólások

hozzászólás

A bejegyzés kategóriái Recept és kulcsszavai , , , . Tedd a kedvenceid közé a cikket.

A weboldal használatával elfogadod a cookie-k (sütik) használatát. További információ

Ez a weboldal azért használ cookie-kat (sütiket), hogy Számodra a legjobb böngészési élményt tudja nyújtani. Ha továbbra is használod a weboldalt a cookie (süti) beállítások megváltoztatása nélkül vagy az "Elfogadom" gombra kattintasz, beleegyezel a cookie-k (sütik) használatába.

Bezárás