Az agyunk egészségére is ugyanúgy kell(ene) figyelni, mint bármely más testrészünk egészségére. Közelítsük meg az egészséget most az agyunk irányából. A zöld leveles zöldségek (például spenót, mángold, kelkáposzta) tele vannak az agyra pozitívan ható elemekkel. Természetesen sok más táplálékot is fel lehetne sorolni, de talán a legegyszerűbb nem is jut eszünkbe: a víz.
A víz a legtermészetesebb ital, amit fogyaszthatunk – természetesen a tiszta vízre gondolok. A víz döntő szerepet játszik minden testi folyamatunkban. Víz nélkül gyorsabban öregszik meg a szervezetünk. Egy kísérlet kimutatta, hogy a kiszáradás agyzsugorodást okozhat. Tehát elsőként igyunk megfelelő mennyiségű és minőségű vizet. Utána jöhet az agyra jótékony hatást gyakorló étel:
Spenótos, pirított hagymás torta recept
Természetesen bögrés receptet írok ismét. Így a méricskéléssel nem kell sok időt tölteni.
Hozzávalók a tésztához:
- 1,25 bögrényi teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 0,5 bögrényi hideg víz
- 0,75 bögrényi kukoricadara
- 1 teáskanál só
- 0,25 bögrényi olaj
Hozzávalók a töltelékhez:
- 1 evőkanál olaj
- 1 nagy vöröshagyma, félbevágva és vékonyan szeletelve
- 2 gerezd fokhagyma összetörve
- 1 teáskanál szárított kakukkfű
- 2 bögrényi spenót levél, nagyobb darabokra vágva
- 0,75 bögrényi növényi sajt reszelve
- 2 tojás
- 0,33 bögrényi zabtejszín
Elkészítés:
- A tészta hozzávalóiból gyúrjunk egy kellemes tapintású gombócot. A tésztát úgy nyújtsuk ki, hogy az beleférjen egy 30 cm átmérőjű pitesütő formába. Majd tegyük félre és készítsük el a tölteléket.
- A töltelék elkészítéséhez forrósítsuk fel az olajat és pirítsuk meg rajta a hagymát.
- Adjuk hozzá a fokhagymát és a kakukkfüvet, és még egy percig, folyamatos keverés mellett pirítsuk.
- Adjuk hozzá a spenótot és fonnyadásig, kevergetve süssük. Vegyük le a tűzről és sóval, borssal ízesítsük kedvünkre.
- Melegítsük elő a sütőt 180 fokra (légkeveréses sütő esetén). A töltelék maradék összetevőit egy robotgéppel alaposan keverjük össze.
- A spenótos keveréket tegyük a tésztára, majd öntsük rá a töltelék maradék összetevőit is. kb. 40 perc alatt sül meg – látni fogjuk a tetején, a tojásnak szépen meg kell barnulnia. Vegyük ki a sütőből, 10 perc után szeletelhető.
Jó étvágyat!