Együnk az agyunkért | Egészséges életmód

Együnk az agyunkért

Együnk az agyunkértAz agyunk egészségére is ugyanúgy kell(ene) figyelni, mint bármely más testrészünk egészségére. Közelítsük meg az egészséget most az agyunk irányából. A zöld leveles zöldségek (például spenót, mángold, kelkáposzta) tele vannak az agyra pozitívan ható elemekkel. Természetesen sok más táplálékot is fel lehetne sorolni, de talán a legegyszerűbb nem is jut eszünkbe: a víz.

A víz a legtermészetesebb ital, amit fogyaszthatunk – természetesen a tiszta vízre gondolok. A víz döntő szerepet játszik minden testi folyamatunkban. Víz nélkül gyorsabban öregszik meg a szervezetünk. Egy kísérlet kimutatta, hogy a kiszáradás agyzsugorodást okozhat. Tehát elsőként igyunk megfelelő mennyiségű és minőségű vizet. Utána jöhet az agyra jótékony hatást gyakorló étel:

Spenótos, pirított hagymás torta recept

Természetesen bögrés receptet írok ismét. Így a méricskéléssel nem kell sok időt tölteni.

Hozzávalók a tésztához:

  • 1,25 bögrényi teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 0,5 bögrényi hideg víz
  • 0,75 bögrényi kukoricadara
  • 1 teáskanál só
  • 0,25 bögrényi olaj

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 1 evőkanál olaj
  • 1 nagy vöröshagyma, félbevágva és vékonyan szeletelve
  • 2 gerezd fokhagyma összetörve
  • 1 teáskanál szárított kakukkfű
  • 2 bögrényi spenót levél, nagyobb darabokra vágva
  • 0,75 bögrényi növényi sajt reszelve
  • 2 tojás
  • 0,33 bögrényi zabtejszín

Elkészítés:

  1. A tészta hozzávalóiból gyúrjunk egy kellemes tapintású gombócot. A tésztát úgy nyújtsuk ki, hogy az beleférjen egy 30 cm átmérőjű pitesütő formába. Majd tegyük félre és készítsük el a tölteléket.
  2. A töltelék elkészítéséhez forrósítsuk fel az olajat és pirítsuk meg rajta a hagymát.
  3. Adjuk hozzá a fokhagymát és a kakukkfüvet, és még egy percig, folyamatos keverés mellett pirítsuk.
  4. Adjuk hozzá a spenótot és fonnyadásig, kevergetve süssük. Vegyük le a tűzről és sóval, borssal ízesítsük kedvünkre.
  5. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra (légkeveréses sütő esetén). A töltelék maradék összetevőit egy robotgéppel alaposan keverjük össze.
  6. A spenótos keveréket tegyük a tésztára, majd öntsük rá a töltelék maradék összetevőit is. kb. 40 perc alatt sül meg – látni fogjuk a tetején, a tojásnak szépen meg kell barnulnia. Vegyük ki a sütőből, 10 perc után szeletelhető.

Jó étvágyat!

Hozzászólások

hozzászólás

A bejegyzés kategóriái Recept és kulcsszavai , , , . Tedd a kedvenceid közé a cikket.

A weboldal használatával elfogadod a cookie-k (sütik) használatát. További információ

Ez a weboldal azért használ cookie-kat (sütiket), hogy Számodra a legjobb böngészési élményt tudja nyújtani. Ha továbbra is használod a weboldalt a cookie (süti) beállítások megváltoztatása nélkül vagy az "Elfogadom" gombra kattintasz, beleegyezel a cookie-k (sütik) használatába.

Bezárás