Egészséges gomba recept | Egészséges életmód

Egészséges gomba recept

Svédgomba receptRengeteg gombafaj ismert (nagyjából 120 ezer). A gombák olyan élőlények, amik nem állatok, de növények sem. A gomba fehérjéje nagyon hasonlít az állati fehérjéhez. Az ehető fajták 90%-ban vízből állnak, 2-6%-ban szénhidrátot és minimális zsírt tartalmaznak.

Mivel kevés benne a cukorbetegek számára káros glükóz, ezért ők is bátran fogyaszthatják. B- és D-vitamint is tartalmaznak. Nem ajánlott túlzottan sokat enni a vadontermő gombából, mert nagyon magas lehet a nehéz fém tartalma (kadmium, ólom, higany).

Létezik olyan gomba is, amit a távol-keleti régiókban gyógyításra is használnak. A shii-take (Lentinus edodes) fogyasztása például bizonyítottan hosszú távon is csökkenti a vér koleszterinszintjét, értágító, vérellátást javító hatású, ezért például a vérellátási zavar eredetű migrénes fejfájás enyhítésében jótékony hatású.

Ha már ennyit beszéltünk a gombáról, akkor nézzünk meg egy egyszerű, gyors és finom receptet hozzá: Svédgomba

 

Hozzávalók:

  • 50 dkg gomba
  • 0,5 l paradicsomszósz
  • fél citrom leve
  • 1 tk só
  • 1 tk szárított petrezselyem
  • 2 babérlevél
  • bazsalikom
  • fekete bors
  • fehér bors

Elkészítés:

  1. A gombát megpucoljuk, felaprítjuk és egy lábosba tesszük.
  2. Minden hozzávalót ráöntünk a gombára, majd néhány perc alatt készre főzzük.
  3. Jó étvágyat!

Hozzászólások

hozzászólás

A bejegyzés kategóriái Recept és kulcsszavai , , , , . Tedd a kedvenceid közé a cikket.

A weboldal használatával elfogadod a cookie-k (sütik) használatát. További információ

Ez a weboldal azért használ cookie-kat (sütiket), hogy Számodra a legjobb böngészési élményt tudja nyújtani. Ha továbbra is használod a weboldalt a cookie (süti) beállítások megváltoztatása nélkül vagy az "Elfogadom" gombra kattintasz, beleegyezel a cookie-k (sütik) használatába.

Bezárás