Csicseriborsó fasírt – avagy falafel | Egészséges életmód

Csicseriborsó fasírt – avagy falafel

Csicseriborsó fasírt – avagy falafelA falafelt mindenki ismerheti. Húsmentes napokon nagyon is jól jön ez a recept. Nagyon finom, és kíválóan laktat. Ezenkívül valóban egészséges is. Miért pótolhatja a húst? Mert csicseriborsó az alapja, melynek nagyjából 20%-a fehérje. Érdemes tudni, hogy a növényi fehérje nem teljes értékű fehérje (nincs benne meg mind a 9 esszenciális aminósav). Ezért nem elég önmagában növényi fehérjét fogyasztani, a maradék aminósavakat is pótolni kell – akár növényi forrásból.

Például a kukorica és a bab együtt fogyasztva a teljes  szükséges aminosav skálát tartalmazza, de külön-külön nem jók. Viszont, ha eszel húst is, akkor az a néhány nap, amikor kihagyod a húst, tökéletes lesz a tiszta növényi fehérje is – kivéve ha testépítő vagy, de akkor amúgy is tisztában vagy ezzel. Tehát az átlag ember számára tökéletes a csicseriborsó, ami egészséges is. Mire jó?

Mire jó a csicseriborsó?

Mivel élelmi rostokban gazdag, így támogatja emésztésünk munkáját, és segít megszabadulni a bélfalakon lerakódott salakanyagoktól. Segíti a koleszterin kiürülését szervezetünkből, ezáltal csökkentve a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Magas triptofántartalma miatt a fáradt, kimerült embereknek nyújthat segítséget. Gluténérzékenyek is fogyaszthatják.

Pektintartalma segíthet csökkenti az étkezések utáni hirtelen vércukorszint-emelkedést, így  cukorbetegek számára is jó választás. Alacsony zsír- és magas rosttartalma kedvezően hat a fogyókúrázókra.

Falafel recept

Falafel receptNe feledjük el, hogy a falafelben sok más értékes tápanyag is megtalálható a csicseriborsón kívül. Nem jó ötlet csak faafelen élni, de mindenképp egy jó választás a húspótlásra.

Hozzávalók 20 darabhoz:

  • 30 dkg száraz csicseriborsó
  • fél fej vöröshagyma
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2 evőkanál tönkölyliszt
  • 1 teáskanál himalája só
  • 2 teáskanál őrölt római kömény
  • 1 teáskanál őrölt koriander
  • 1 mokkáskanál cayenne borsos chilipor (vagy külön őrölt bors és chili)
  • kókuszzsír a sütéshez

Elkészítés:

  1. A csicseri borsót áztassuk be előző nap, sok vízben.
  2. Másnap a csicseriborsót alaposan összeturmixoljuk.
  3. Hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, a lereszelt fokhagymát, a lisztet, a fűszereket, az aprított petrezselymet. Ezután botmixerrel paszta állagúra turmixjuk, majd néhány órára hűtőbe tesszük.
  4. Egy mélyebb edényben felforrósított kókuszolajban, diónyi gombócokat kb. 4-4 perc alatt mindegyik oldalukat aranybarnára sütjük.

Hozzászólások

hozzászólás

A bejegyzés kategóriái Recept és kulcsszavai , , , , . Tedd a kedvenceid közé a cikket.

A weboldal használatával elfogadod a cookie-k (sütik) használatát. További információ

Ez a weboldal azért használ cookie-kat (sütiket), hogy Számodra a legjobb böngészési élményt tudja nyújtani. Ha továbbra is használod a weboldalt a cookie (süti) beállítások megváltoztatása nélkül vagy az "Elfogadom" gombra kattintasz, beleegyezel a cookie-k (sütik) használatába.

Bezárás