A káposztának számos egészségre gyakorolt jó tulajdonsága van. Például a rákos daganatok ellen hatásosan képes harcolni. Sok C-vitamint tartalmaz, mely immunerősítő hatású. Aminosavakban gazdag, ezért a gyulladásokkal is meg tud küzdeni. Tartalmaz béta-karotint, mely a szürke hályog kialakulásának kockázatát csökkenti.
K-vitamin tartalma bizonyítottan csökkenti az Alzheimer-kór kialakulásának lehetőségét. A káposzta leve nagyon jót tehet a gyomorfekély kezelésében. És végül, de nem utolsó sorban, mivel a kalória tartalma alacsony, ezért a különböző diéták hasznos étele lehet. Éppen ezért ajánlom figyelmedbe az alábbi egyszerű receptet:
Recept – könnyű!
Nagyon hamar elkészíthető: 20 perc előkészítés, 25 perc főzés. Lássuk:
Hozzávalók:
- 5 darab nagyobb sárgarépa, apróra vágva
- 3 darab vöröshagyma, felaprítva
- 30 dkg paradicsom, meghámozva
- 1 nagy fej káposzta, apróra vágott
- 15 dkg zöldhüvelyes zöldbab
- 2 liter paradicsomlé
- 2 zöldpaprika, felkockázva
- 10 darab zellerszár, felaprítva
- 15 dkg húsleves lé (a marhahúslevest ajánljuk)
Elkészítés:
Helyezzük a sárgarépát, a hagymát, a paradicsomot, a káposztát, a zöldbabot, a paprikát és a zellerszárat egy nagy lábasba. Adjuk hozzá a mixhez a paradicsomlevet, a marhahúslevest, és annyi vizet töltsünk rá, hogy ellepje a zöldségeket. Pároljuk mindaddig, amíg a zöldségek megpuhulnak. Lehet hűtőszekrényben is tárolni néhány napig, ha nagy adagot főzünk.