A zab – sütéssel és sütés nélkül | Egészséges életmód

A zab – sütéssel és sütés nélkül

A zab – sütéssel és sütés nélkülNagyon sokféle zab van, és Magyarországon is számos honos. Bár leginkább takarmánynak használják, az emberek számára is hasznos lehet. A zab kiváló energiaforrás és könnyen beszerezhető. Főként müzli keverékekben találkozhatsz vele, de biztosan hallottál már a zabkásáról is. A középkorban nagyon elterjedt étel volt a zabkása, ma már kevésbé népszerű.

A zabliszt, a zabpehely és a tört zab szinte minden nagyobb bevásárló helyen megtalálható. A gabonafélék közül a zabban van a legtöbb fehérje. Ezenkívül az emberszámára a lehető leghasznosabb formában tartalmazza a fehérjéhez szükséges beépítő anyagokat is. De ne szaladjunk ennyire előre, lássuk mi minden van a zabban!

Tápanyag tartalom

Érdemes átfutni, hogy mi minden található a zabban (156 grammra vetítve):

  • Összes kalória: 607 (2541 kJ), ebből 425 szénhidrát (ennek 66%-a élelmi rost), 90,1 zsír és 91,2 fehérje
  • Zsírok részletezve: összes zsírtartalom 10,8 g, amiből
    • telített zsír: 1,9 g
    • egyszeresen telített zsír: 3,4 g
    • többszörösen telített zsír: 4 g
    • omega-3 zsírsav: 173 mg
    • omega-6 zsírsav: 3781 mg
  • Vitamintartalma:
    • Tiamin 1,2 mg
    • Riboflavin 0,2 mg
    • Niacin 1,5 mg
    • B6-vitamin 0,2 mg
    • Folsav 87,4 mikrogramm
    • Pantoténsav 2,1 mg
  • Ásványi anyag tartalma:
    • Kalcium 84.3 mg
    • Vas 7.4 mg
    • Magnézium 276 mg
    • Foszfor 816 mg
    • Kálium 669 mg
    • Nátrium 3.1 mg
    • Cink 6.2 mg
    • Réz 1.0 mg
    • Mangán 7.7 mg

Élettani hatásai

Oldhatatlan rostjai csökkentik egyes savak mérgező hatását, ezért (és bizonyos tápanyagai miatt is) rákmegelőző hatású. Regenerálja az idegeket, élénkíti, táplálja az egész idegrendszert . Gyulladásgátló anyagokat tartalmaz, amely jó hatással van a gyomorra. Lúgosító hatású és erős teltség érzetet okoz, ezért utána kisebb eséllyel lesz nassolási vágyunk.

Az a bizonyos zabkása

Banános zabkásaKönnyű elkészíteni, finom desszert és magas a tápértéke a zabkásának. Nagyon sok változata létezik. Most egy olyat mutatok, ami nagy valószínűséggel sokaknak fog ízleni (akár gyermekeknek is).

Hozzávalók:

  • 60 g zab
  • 2 dl mandulatej
  • fél teáskanál szerecsendió
  • fél teáskanál fahéj
  • 1 banán
  • kevés vanília kivonat (elhagyható)

Elkészítés:

  1. A zabot puhára főzzük a mandulatejben, melyet szerecsendióval, fahéjjal és vaníliával ízesítünk.
  2. A zab elkészülte után a banánt pürésítjük (például konyhai aprítógéppel) és hozzáadjuk a zabhoz.

Zab – főzés nélkül

Zab golyók - főzés nélkülFőzés és sütés nélküli energia szeletet is könnyen készíthetünk. Kiránduláskor vagy akár napközbeni nassoláshoz is nagyon hasznos lehet.

Hozzávalók:

  • 110 g magozott, szárított datolya
  • 30 g főzetlen zab
  • 30g kendermag
  • 2 evőkanál mazsola
  • Fél evőkanál vanília kivonat
  • bő csipetnyi só

Elkészítés:

  1. Konyhai aprítógépbe tesszük az alapanyagokat és alaposan ledaráljuk
  2. A masszát kivesszük és golyókat formázunk belőle
  3. Extra tipp: készíthetünk a teljes masszából egy nagy téglalapot, behűthetjük és felhasználáskor szeletelhetjük.

Hozzászólások

hozzászólás

A bejegyzés kategóriái Recept és kulcsszavai , , , . Tedd a kedvenceid közé a cikket.

A weboldal használatával elfogadod a cookie-k (sütik) használatát. További információ

Ez a weboldal azért használ cookie-kat (sütiket), hogy Számodra a legjobb böngészési élményt tudja nyújtani. Ha továbbra is használod a weboldalt a cookie (süti) beállítások megváltoztatása nélkül vagy az "Elfogadom" gombra kattintasz, beleegyezel a cookie-k (sütik) használatába.

Bezárás