A gyömbér a karácsony fontos alapanyaga | Egészséges életmód

A gyömbér a karácsony fontos alapanyaga

A gyömbér a karácsony fontos alapanyagaEbben az időszakban lehet leginkább elérni a friss gyömbért az üzletekben. A köhögős, náthás időszakban mindenképp érdemes vásárolnunk egy darabkát, mert immunerősítő, gyulladáscsökkentő. Hangulatunkat is javítja, de fájdalomcsillapító és emésztésjavító tulajdonsága is közismert. Ez maga után vonja a hányinger tüneteinek csökkentését, ami azt jelenti, hogy a terhességi émelygést is megszüntetheti.

Megfázásra, meghűlésre, köhögésre is gyógyír, emellett méregtelenít és az ízületi gyulladások tüneteit is enyhíti. Anyagcsere javító hatása egyben a zsírégetést és súlycsökkentést is támogatja. Szív-, és érrendszeri panaszok enyhítése mellett bőrünkre is jótékonyan hat, vérkeringés-serkentő és a cellulitisz ellen is hatásos.

Nemcsak fűszerporként használhatjuk ilyenkor, hanem vékony szeletekkel húsokat is megízesíthetünk. Mézzel, citrommal együtt alkalmazva különleges ízkombinációkat érhetünk el sertéshúsok, de akár sütemények, kekszek esetében is.

Gyömbéres omlós keksz, akár karácsonyi meglepetésként is fantasztikus

kb. 70 darabhoz:

  • 45 dkg liszt (érdemes legalább a felét teljes kiőrlésű búzalisztből készíteni)
  • 12 dkg barna nádcukor
  • 1 ek őrölt fahéj
  • 1 tk őrölt friss gyömbér
  • 5 dkg friss, reszelt gyömbér (ízlés szerint, aki nem szereti a picit csípőset lehet kevesebb, de akár több is)
  • 17 dkg kókuszzsír
  • pici só, pici tej
  • 1 púpos teáskanál szódabikarbóna
  • 3 ek méz
  • 2 db tojás
  • 8 dkg mazsola

Elkészítés

  1. A lisztet, és az egyéb száraz hozzávalókat összekeverem, megolvasztom a kókuszzsírt, beleöntöm a szárazanyagokat tartalmazó tálba és hozzáreszelem a hámozott, friss gyömbért, majd összekeverem. A közepébe teszem az előzőleg felütött tojást, és belecsorgatom a mézet. Gyors, határozott mozdulatokkal összeállítom az egyenletesen elkevert alapanyagokból a tésztát. Becsomagolom, és hidegre teszem legalább 30 percre.
  2. A tepsit kibélelem sütőpapírral.
  3. Előmelegítem a sütőt 170 fokra, a tésztából kis golyókat formázok, és kissé ellapítva szellősen a tepsire sorakoztatom őket. A kekszeket sütés előtt díszíthetem fél gerezd dióval, esetleg tökmaggal. Sütéskor ízletesre pirulnak. (Sütés közben a kekszek kissé megdagadnak.)
  4. Előmelegített sütőben 12 percig sütöm.

 

Hozzászólások

hozzászólás

A bejegyzés kategóriái Recept és kulcsszavai , , . Tedd a kedvenceid közé a cikket.

A weboldal használatával elfogadod a cookie-k (sütik) használatát. További információ

Ez a weboldal azért használ cookie-kat (sütiket), hogy Számodra a legjobb böngészési élményt tudja nyújtani. Ha továbbra is használod a weboldalt a cookie (süti) beállítások megváltoztatása nélkül vagy az "Elfogadom" gombra kattintasz, beleegyezel a cookie-k (sütik) használatába.

Bezárás