A mustár – mire jó és hogyan készíthető házilag | Egészséges életmód

A mustár – mire jó és hogyan készíthető házilag

A mustár – mire jó és hogyan készíthető házilagNagyon sokszor eszünk mustárt, például virslihez, kolbászhoz. Mostantól már azt is fogjuk tudni, hogy milyen betegségek, tünetek enyhítésére használhatjuk. És megnézzük azt is, hogy miként készíthetjük el otthoni mustárunkat – mindenféle felesleges adalékok nélkül. Érdekesség, hogy a mustár külsőleg és belsőleg is használható.

Például megfázásra, gyulladásokra külsőleg is jótékony hatással lehet. Azt érdemes tudni, hogy erős hatása miatt a bőrt is kipirosíthatja vagy akár ki is sebezheti. A mustárnak nagyon erős maró hatása van. Ezzel természetesen serkenti a vérkeringést is azon a helyen, ahova kenjük. De használhatjuk lábfürdőként is, lábgomba ellen, étvágy javítására, fejfájásra, láz enyhítésére és ízületi fájdalmakra is.

Mustárok készítése – alap recept

A mustárok úgy készülnek, hogy a mustár magot (bármilyen színűt) finomra őrlik. Ezután valamilyen ecettel vagy borral és vízzel megfelelő sűrűségű péppé keverik. Az őrlemény a folyadékkal keverve felszabadítja a magokból a mustár olajat. Ez fogja adni az alap ízt, melyet további fűszerek hozzáadásával lehet egyedivé tenni.

Magyar mustár

A magyar mustárnak nevezett mustár változat musttal készül. Egy liter édes, sűrűre főzött (barna) mustot kell felforralni másodszor is. Amikor forr, bele kell önteni fél kilónyi frissen őrölt mustár-lisztet. Ezt a masszát nagyjából fél óráig kell keverve forralni. Ezután lehet hideg musttal hígítani a kívánt sűrűségre és üvegezni. Akár évekig is eláll.

Fokhagymás mustár

A fokhagymás mustár elsősorban markáns ízű húsokhoz való. Elkészítése úgy történik, mint az alap recept. A hozzávalók pedig a következők: 50 dkg mustárliszt, 40 g fokhagyma, 20 g hagyma, 2 közepes babérlevél, 10 db szegfűbors, 20 db koriandermag, 5 dkg só, 25 dkg borecet – 6 %-os. Ehhez lehet hozzákeverni a megfelelő sűrűség eléréséhez a vizet. Ízlés szerint édesíteni is lehet valamilyen édesítőszerrel (ehhez ajánlott mennyiség 6 dkg stevia).

Francia mustár

Mustár készítése házilagEz nem Dijoni mustár, de francia. Elkészítéséhez a következőket kell tenni: minden hozzávalót forrástól számítva 5 percig kell főzni. Folytonos kevergetés közben, szitázva kell a mustár-lisztet hozzáadagolni. Végül szőrszitán (harisnyán) átpasszírozva üvegekbe tesszük. Hozzávalók: 50 dkg fehér-mustármag, 1250 ml erős borecet, 25 dkg édesítőszer, 2-2 g szegfűszeg, szegfűbors, fahéj, 10-10 g tárkonyfű, majoránna, 10 dkg vöröshagyma, 1 g babérlevél őrölve, ízlés szerint só.

A Dijoni mustár elkészítéséhez hagyományosan fekete mustármag szükséges. A maghéjat eltávolítják, savanyú vinkóval (éretlen alma vagy szőlő savanyú leve), sóval és fűszerekkel keverik össze. Elkészítése sokkal nehézkesebb otthon, mint más mustároké, de a bátrak megpróbálhatják!

Narancsos mustár

És még egy nagyon érdekes mustár változat ráadásként. Ez nem más, mint a narancsos mustár. Elkészítése picit különbözik, mint a hagyományos, de lássuk a részleteket.

Hozzávalók:

  • 2 nagy fej vöröshagyma,
  • 6 ek olaj,
  • 2 narancs,
  • 2,5 dl borecet,
  • 8 dkg édesítőszer,
  • 1 kk só,
  • 3-4 babérlevél,
  • 2 ágacska kakukkfű,
  • 10 dkg mustár,
  • 2 ek vörös bors.

Elkészítés:

  1. A hagymát megtisztítjuk, felaprítjuk, és az olajban üvegesre pároljuk.
  2. Hozzáadjuk a narancsok levét, a borecetet, a cukrot, a sót, a babért, és a kakukkfüvet. Lassú tűzön főzzük, míg a hagyma pépes nem lesz.
  3. A babért és a kakukkfüvet kiszedjük, beletesszük a narancsok lereszelt héját, a mustárt és a vörös borsot, és 10 percig forraljuk.
  4. Üvegekbe töltjük, és hűtőben tároljuk.

 

Hozzászólások

hozzászólás

A bejegyzés kategóriái megfázás, Recept és kulcsszavai , , , . Tedd a kedvenceid közé a cikket.

A weboldal használatával elfogadod a cookie-k (sütik) használatát. További információ

Ez a weboldal azért használ cookie-kat (sütiket), hogy Számodra a legjobb böngészési élményt tudja nyújtani. Ha továbbra is használod a weboldalt a cookie (süti) beállítások megváltoztatása nélkül vagy az "Elfogadom" gombra kattintasz, beleegyezel a cookie-k (sütik) használatába.

Bezárás