Lúgosítás – észnélkül | Egészséges életmód

Lúgosítás – észnélkül

Lúgosítás – észnélkülMindennek megvan a maga szerepe és értelme az egészséges étkezésben. A lúgosítás manapság nagy divat és van is értelme. Nagyon sok felesleges ételt eszünk meg. Ez részben azért van így, mert külső hatások miatt eszünk többet, részben pedig emberi mivoltunk az oka. Az emberben van egy félelem az éhezéstől. Ezért, ha egy kicsit is éhesek vagyunk, akkor eszünk. Mert ki tudja mikor ehetünk ismét. Ez néhány száz évvel ezelőtt jó hozzáállás volt, ma már érdemes kicsit átgondolni.

Tehát a túl sok étel, és a túl sok vegyszerezett étel (tartósítószerek, színezékanyagok, állagjavítók stb.) nem feltétlenül hasznos a testünk számára. A szervezetünk egyensúlya könnyen felborulhat, és ilyenkor jön a lúgosítás. Ami egy jó ötlet lehet, de azért a túlzás ebben az esetben is káros, vagy akár halálos.

A gyomor savas, és ez jó!

A gyomorsav nagyon fontos a testünk számára. A megevett étel a nyelőcsövön keresztül a gyomorba kerül. Ilyenkor még sok kórokozó lehet az ételen – még akkor is ha megmostuk, megfőztük vagy megsütöttük az ételt. Ezek a kórokozók a gyomorban elpusztulnak, ha a gyomor pH-ja 0,9-1,5 közötti szinten van. És ez így jó!

Ha a gyomor pH értéke megemelkedik – lúgossá válik –, akkor a kórokozók átjutnak a belekbe. A belekben lúgos közeg van (akár pH 8 körüli érték). Ebben a környezetben történik meg az emésztés és a felszívódás nagyobbik fele. Ha ide bejutnak a kórokozók, akkor azok megülnek a belekben és megbetegíthetnek minket. Ezért nem jó, ha a gyomor túlságosan lúgos.

Mi az a pH?

A pH azt jelenti, hogy Pondus Hidrogenii, vagyis a hidrogénion-kitevő. A pH érték azt mutatja meg, hogy a vízben mekkora túlsúllyal vannak jelen a hidrogénionok. Matematikai oka van annak, hogy a semleges vizet pH 7 értékkel jelöljük. Ha a víz pH-ja ennél kisebb, akkor savas, ha nagyobb, akkor lúgos.

Mi történik akkor, ha lúgos vizet iszunk (pl.: pH 8-as, dúsított vizet)? Ahogy írtam, a gyomor pH-ja akkor jó, ha 0,9-1,5 közötti pH értéken van. Ekkor tudja a kórokozókat megfelelően kiiktatni. Ha megisszuk a túlságosan sok lúgos vizet – ami egyből a gyomorba kerül –, akkor a gyomor savas közege felborul. A kórokozók átjutnak a belekbe, ahol megülnek és végül megbetegítenek minket. Javaslom, hogy ne igyunk mesterségesen túllúgosított vizet.

Hogyan kell helyesen lúgosítani?

A test képes savat raktározni. Ezek a savak előjönnek, amikor a testünket túl gyorsan lúgosítjuk. Ezzel pedig újabb panaszokat tapasztalhatunk. Ezért nagyon fontos, hogy a lúgosítás mellett megfelelően hidratáljuk is a testünket. Tehát igyunk sok vizet! A sok azt jelenti, hogy 20 testsúlykilónként 1 litert naponta. (Például ha 70 kg a testsúlyunk, akkor 70 / 20 = 3,5 liter vizet kellene meginni egy nap alatt.)

A lúgosítás azt jelenti, hogy sok zöldséget eszünk, amik természetesen lúgosítanak. Emellett lehet sokféle táplálék-kiegészítőt is kapni, amik szintén segíthetnek az egyensúly visszaállításában. De mindez nem elég! Megfelelő mennyiségű vizet kell innunk napközben és rendszeres testmozgást kell végezni. A testmozgás fokozza a keringést, ezáltal tisztítja a testünket.

Mit kell tennem pontosan?

A lúgosítás nagyjából megegyezik az általánosságban „egészséges étkezés”-nek nevezett dologgal. A következőkre érdemes figyelni:

  • Végezzünk rendszeresen testedzést. A mozgás fokozza a keringést, ami segít a testünket megült szennyeződések kitakarításában.
  • Igyunk sok vizet napközben. A víz ne legyen extrán lúgos, elégedjünk meg a csapvízzel vagy a fordított ozmozissal tisztított vízzel.
  • Együnk sok zöldséget és gyümölcsöt. Nem kell vegetáriánusnak lenni, de sokkal több zöldséget és gyümölcsöt kell enni, mint bármi mást.

Tehát ehetünk húst és édességet is, de csak módjával! Inkább koncentráljunk a zöldségekre. Ha minden étkezésünk idején több zöldséget eszünk, mint bármi mást, akkor egészen jól étkeztünk.

Hozzászólások

hozzászólás

A bejegyzés kategóriái Lúgosítás és kulcsszavai , . Tedd a kedvenceid közé a cikket.

A weboldal használatával elfogadod a cookie-k (sütik) használatát. További információ

Ez a weboldal azért használ cookie-kat (sütiket), hogy Számodra a legjobb böngészési élményt tudja nyújtani. Ha továbbra is használod a weboldalt a cookie (süti) beállítások megváltoztatása nélkül vagy az "Elfogadom" gombra kattintasz, beleegyezel a cookie-k (sütik) használatába.

Bezárás