Mire használjuk a hagymát – receptekkel! | Egészséges életmód

Mire használjuk a hagymát – receptekkel!

Mire használjuk a hagymát - receptekkel!A hagyma annyira hétköznapi az itthoni étkezésben, hogy talán nem is tudjuk mennyi pozitív hatása van. Bár a hagyma fogyasztása utáni szájszag miatt sokan kerülik, mégis azt mondom, hogy bátran használjuk. Ugyanis segít megtisztítani a testünket, segít eltávolítani a nehézfémeket és az élősdieket is. Illetve nagyon jót tesz azoknak, akik sok fehérjét fogyasztanak – nem véletlen, hogy a hagyományos hús ételeink alá hagymát teszünk.

Ezenkívül tisztítják az ereinket, gátolják a vírusok, gombák, erjesztő baktériumok és más kórokozók növekedését. Annak ellenére, hogy ennyire sok jótékony hatása van, nem mindenkinek javallott. Nézzük meg, hogy melyik hagymaféle hogyan hasznosítható a legjobban – és kinek, mikor  nem ajánlott a hagyma:

Fokhagyma

A legcsípősebb hagymaféle, mely elősegíti a vérkeringést és az izzadást. Eltávolítja a hasban található torlódást, megbénítja a közönséges megfázás vírusát, gátolja a degeneratív betegségekkel járó vírusok, amőbák és egyéb mikroorganizmusok terjedését. Elpusztítja a férgeket, a káros baktériumokat és a sarjadzó gombákat (például Candida) is. Elősegíti az egészséges bélflóra növekedését és kiüríti a testben lévő méreganyagokat (például ólom, kadmium).

És még lábgomba ellen is hatásos lehet: hintsünk fokhagymaport a nedves lábra, majd hagyjuk rászáradni. Húzzunk rá zoknit. Napi egy csepp fokhagyma olaj a hallójáratokba képes a fülgyulladást megszűntetni. Az olaj elkészítése egyszerű: zúzzunk össze jó néhány fokhagymát, áztassuk 1 dl olívaolajba legalább 3 napra. Végül szűrjük le.

A fokhagyma fogyasztás után a belekben kialakulhat egy égő érzés, melyet néhány szál friss petrezselyem elfogyasztása enyhíthet, illetve a kellemetlen illatát is csillapíthatja. Sajnos a legrövidebb főzés is jelentősen csökkenti hatását, ezért lehetőleg nyersen fogyasszuk. És a túlzott fokhagyma fogyasztás megrongálhatja a gyomrot és a májat is, ezért tartsunk mértéket!

Meleg-éllapotokban (piros arc  és szem, meleg érzet, fekélyek, száraz száj, éjszakai verejtékezés, gyenge pulzus, szomjúság) ellenjavallt a fokhagyma. A minimális gyógyító mennyiség nagyjából egy harmad gerezd, naponta 2-3 alkalommal.

Metélőhagyma

A vesére, a májra és a gyomorra hat. Véraláfutásra, zúzódásra és duzzanatokra használják. Enyhítheti az ízületi gyulladással járó fájdalmat. A sérült, vagy az ízületi gyulladás által érintett felületet kezeljük az egész növényből vagy csak a zöldjéből préselt lével. Még hatékonyabb, ha nyers vagy enyhén átfőtt metélőhagymát eszünk, vagy a teáját isszuk.

Szembetegség, bőrkiütés és meleg jegyek esetén ne használjuk! Adagolás: 2-3 csésze metélőhagyma tea naponta, vagy együnk meg 5dkg friss metélőhagymát naponta.

Mogyoróhagyma

Csípőssége mellett enyhén kesernyés. Mellkas- és szívfájdalomra egyaránt használják. Elősegíti a vizeletürítést és az izzadást. Gomba- és mikrobaellenes hatása a fokhagymáéhoz hasonló, de gyengébb annál. Kanyaró esetén a teája hatékony lehet és a vizenyőket is eltávolítja. A hideg jegyek általi has puffadást, fájdalmat és ízületi gyulladást enyhítheti.

Sárga nyelvlepedék, sárga váladék, láz, melegtől való irtózás, erős szomjúság mellett nem alkalmazható. Adagolás: három vagy több csésze mogyoróhagyma-tea naponta (forrázzuk le egy liter vízzel 8 egész, apróra vágott mogyoróhagymát).

Vöröshagyma

Csökkenti a magas vérnyomást és a koleszterinszintet is. Enyhíti a hurutot, gyógyíthatja a hasmenést, elfojtja az allergiás reakciókat, izzaszt, kikúrálja a közönséges megfázást. Hagyományos köhögéscsillapító a vízben, kevés mézzel puhára főzött vöröshagyma: négyóránként együnk meg egyet. A mellkasra tett vöröshagyma-borogatás a légcsőhurut és a mellkasi torlódás gyógyszere lehet. A hagymaecet általános nyugtatóként ismert.

Hozzászólások

hozzászólás

A bejegyzés kategóriái ízület és kulcsszavai , , , , . Tedd a kedvenceid közé a cikket.

A weboldal használatával elfogadod a cookie-k (sütik) használatát. További információ

Ez a weboldal azért használ cookie-kat (sütiket), hogy Számodra a legjobb böngészési élményt tudja nyújtani. Ha továbbra is használod a weboldalt a cookie (süti) beállítások megváltoztatása nélkül vagy az "Elfogadom" gombra kattintasz, beleegyezel a cookie-k (sütik) használatába.

Bezárás