Ízületek egészségének támogatása táplálkozással | Egészséges életmód

Ízületek egészségének támogatása táplálkozással

Ízületek egészségének támogatása táplálkozássalTaláltam egy nagyon érdekes publikációt Amanda Carlson-Phillips-től. Amanda egy dietetikus és táplálkozás tudományból szerzett diplomát. Az alábbiakban teljes egészében az ő cikkét fogom közölni, érdemes végig olvasni: A gyulladással kemény dolog szembesülni, mert a fájdalom vagy a rossz egészségi állapot megjelenéséig rejtve marad.

A táplálkozás egy nagyszerű módja annak, hogy nap mint nap harcoljunk a gyulladás ellen. Vajon önmagában a táplálkozás megvéd minket az ízületi és kardiovaszkuláris problémáktól? Valószínűleg nem, de a jobb táplálkozás és az egészségesebb életmód segíthet a kialakulásuk és intenzitásuk csökkentésében. Amikor táplálkozásról van szó, sokan a grammokra, szénhidrátokra és fehérjékre összpontosítanak. Ezzel teljesen feledésbe merül a táplálkozás lényege: Tápláljuk a Testünket.

Egyszerű terv a gyulladások csökkentésére

Minden alkalommal amikor eszünk, lehetőségünk van a testünknek biztosítani olyan tápanyagokat, melyekkel támogatjuk a működését és segítsük a gyulladások csökkentésében, melyek folyamatosan keletkeznek a szervezetben. A gyulladások terjeszkedéséért a fő felelősek a kontrollálatlan vércukor szint, és az omega-3 és omage-6 zsírsavak egyensúlyi arányának felborulása. Egyszerűen fogalmazva a gyulladás csökkentésére az alábbi három szabályt kell betartani:

  1. Minden nap fogyasszunk omega zsírsavakat: dió, tengeri halakat, lenmag, krillolaj.
  2. Összpontosítsunk a rostokra: válasszunk teljes kiőrlésű gabonákat, mert sok rostot tartalmaz. A rost szabályozza a vércukorszintet, így segíti a gyulladások kordában tartását.
  3. Együnk a szivárvány minden színében: a gyümölcsök és a zöldségek természetes módon sok rostot tartalmaznak. Ezenkívül általában sok különböző tápanyag kombinációt tartalmaznak, melyeket máshonnan nem tudunk a szervezetünknek biztosítani. És vannak olyan speciális élelmiszerek, melyek a gyulladás lángját képesek enyhíteni.

Részletes terv az egészséges ízületekért

  1. Figyeljünk oda az Omega zsírsavakra! Az omega-3 zsírsavról bebizonyították, hogy gyulladáscsökkentő hatású. Növeld a bevitelét zsíros halakkal (tonhal, lazac stb.), dióval, lennel és krillolajjal (ami ideális arányban tartalmaz sokféle omega zsírsavat).
  2. Igyál több vizet! A víz segít az ízületek „kenésében”. Átlagosan napi 2 liter vizet kellene elfogyasztani. Ha egy nap 10 órát vagyunk ébren, akkor óránként két deciliter (egy pohárnyi).
  3. Fűszerezd meg! Bizonyos fűszerek (például curry, fahéj, gyömbér) bizonyítottan gyulladáscsökkentő / gátló hatásúak. Salátaöntetekben, köretekben, húsokhoz nagyon jól használhatjuk ezeket az ízeket.
  4. Kevesebb négylábút együnk! Ha húsról van szó, akkor inkább válasszunk halat, 2 lábú állatot vagy hüvelyest. Ezzel csökkentjük a gyulladást okozható fehérjék bevitelét, illetve a hallal csökkenthetjük a már kialakult ízületi fájdalmakat.
  5. Ha ízületi fájdalmakat kezdünk érezni, érdemes orvoshoz fordulni. Sokszor egy glükozamin kondroitin kúra segíthet. Érdemes tudni, hogy erre nem mindenki reagál, ezért érdemes elsőként orvoshoz fordulni.
  6. Együnk sokszínűen! Növeld az elfogyasztott gyümölcsök és zöldségek sokszínűségét. A különböző nassolni valókat nyugodtan lecserélhetjük gyümölcsökre és zöldségekre.
  7. Az antioxidánsok segítenek a szabadgyökök leküzdésében, melyek károsíthatják az ízületeket. Az étrendünk tartalmazzon sok C-vitamint, A-vitamint, E-vitamint és szelént. Jó A-vitamin forrás minden citrom- és narancssárga gyümölcs és zöldség, illetve a zöld levelű zöldségek. C-vitamint például a kaliforniai paprika, a brokkoli, a citrus félék és a málna tartalmaz nagyobb mennyiségben. Az avokadó, a teljes kiőrlésű kenyerek és a mandula megfelelő E-vitamin forrást biztosít. Míg zselén pótlásra nagyon jó a brazil dió, a barna rizs és a lazac. Komplett antioxidáns készítmény is létezik, az Anti-Oxy formula.
  8. Ez az ananászban kimutatott aktív enzim, mely bizonyítottan gyulladás gátló és fájdalomcsillapító hatású. Ne hagyjuk ki az ananászt se az étrendünkből.
  9. A bab és más sovány fehérjék biztosítják az építőköveit az izmoknak és a porcoknak, melyek szorosan kapcsolódnak az ízület egészségéhez. A szövetek építésére és javítására a szervezet sovány fehérjéket használ. Ezeknek a fehérjéknek jó forrásai a babfélék, baromfik, halak, tenger gyümölcsei és a dió mértékkel.
  10. Tarts fenn egy egészséges testsúlyt! Az extra testsúly, extra terhelést jelent az ízületek számára. Ha túlsúlyos vagy és ízületi fájdalmaid vannak, érdemes lehet az étrendedet teljes egészében átformálni. Kezdj kisebb változtatásokkal. Például egyél tisztán, válassz egészséges és természetes élelmiszereket. Figyelj az elfogyasztott étel mennyiségre, ne egyél túl sokat.
  11. Egyél tisztán! A feldolgozott ételek nem tartalmazzák a tápanyagok természetes kombinációit. (Minden feldolgozott ételnek számít, amit készen tudunk megvenni, például péksütemények, édességek, felvágottak stb.). Ügyelj arra, hogy az élelmed 80%-a a lehető legtermészetesebb legyen: teljes kiőrlésű gabonák, gyümölcsük, zöldségek, diófélék, magvak, hüvelyesek.

Tápanyagok melyek táplálják az ízületeket

A jobb ízületek érdekében az alábbi tápanyagokat kell biztosítanunk szervezetünk számára:

  • C-vitamin: a kollagén kulcsfontosságú elme a porcoknak és a csontoknak. A C-vitamin lelassítja a kollagén elhasználódását. Főbb forrásai: eper, áfonya, paprika, málna, narancs, sárgadinnye, brokkoli.
  • B-vitamin: segíthet csökkenteni az ízületi gyulladást és fájdalmat. Főbb forrásai: sovány húsok, halak, tofu, napraforgómag, tojás, banán, szójabab, teljes kiőrlésű gabonák.
  • E-vitamin: segíthet enyhíteni az osteoarthrits fájdalmat és a lábgörcsöt. Főbb forrásai: mandula, mogyoró, dió, napraforgómag.
  • Kalcium és D-vitamin: segít megelőzni a további csontvesztést és fenntartani az egészséges és erős ízületeket. Főbb forrásaik: Tojás, lazac, makréla, kel és okra (afrikai zöldségféle).

Hozzászólások

hozzászólás

A bejegyzés kategóriái ízület és kulcsszavai , , , , . Tedd a kedvenceid közé a cikket.

A weboldal használatával elfogadod a cookie-k (sütik) használatát. További információ

Ez a weboldal azért használ cookie-kat (sütiket), hogy Számodra a legjobb böngészési élményt tudja nyújtani. Ha továbbra is használod a weboldalt a cookie (süti) beállítások megváltoztatása nélkül vagy az "Elfogadom" gombra kattintasz, beleegyezel a cookie-k (sütik) használatába.

Bezárás