A “tökéletes” reggeli | Egészséges életmód

A “tökéletes” reggeli

A "tökéletes" reggeliVannak, akik azt mondják, hogy a reggeli az egyik legfontosabb (ha nem a legfontosabb) étkezés. Ilyenkor töltjük fel a testünket tápanyaggal, mely elég erőt ad a napunkhoz. Vannak, akik épp az ellenkezőjét állítják, és szerintük nem is kell reggelizni egyáltalán. Ráadásul, ha reggel sokat eszünk, fáradékonyak leszünk.

Mind a két tábornak igaza van. Vannak olyan emberek és helyzetek, amikor szükség van reggelire. És vannak olyan esetek is, amikor nem javallott. Egy dologban viszont mindenki hasonlóan vélekedik: ha már eszünk, akkor megfelelő minőségű ételt együnk. A mai nyugati társadalom átlagos reggelije nem feltétlenül a legjobb választás. Viszont keleten nagyon sok jó – és európai ízlés szerint is finom – ételt lehet találni. Lássuk hogyan reggelizzünk egészségesen (kínai módra)!

Hszi fan – avagy a rizsvíz

A congee (hszi fan vagy rizsvíz) Kína hagyományos reggeli étele. A híg kása úgy készül, hogy egy marék rizst 5-6-szoros mennyiségű vízben megfőznek. Néha rizs helyett kölest, tönkölybúzát vagy más gabonafélét használnak. Az elkészítés hosszadalmas, mert kis lángos 4-6 órán át főzik. Azt mondják, hogy minél tovább fő a congee, annál “erősebb” lesz.

A congee gyógyhatása

Ez a rizsleves könnyen elkészíthető, gyorsan felszívódik, erősíti a vért, harmonizálja az emésztést, csillapít, hűsít és táplál. Ha az elkészült levet leszűrjük, italként csecsemők és nagybetegek is fogyaszthatják. A gyógy értékét fokozhatjuk, ha megfelelő zöldségekkel, gabonafélékkel, gyógyfüvekkel vagy akár hússal főzzük együtt. Mivel a rizs önmagában is erősíti a lép-hasnyálmirigyet, a hozzáadott táplálékok sokkal alaposabban felszívódnak, vagyis hatásuk felerősödik.

Néhány egyszerű congee és gyógyhatása

Az alábbi listában találhatsz néhány congee változatot, melyekhez a gyógyhatást is mellékeltem (figyeljük meg, hogy több is alkalmas ízületi problémákra):

  • Barna rizs: vízhajtó, táplál, csillapítja a szomjúságot
  • Bárány vagy csirkemáj: májbetegségek kezelésére használják keleten (csak ökológia gazdálkodásból származó húst használjuk!)
  • Édeskömény: harmonizálja a gyomrot, kihajtja a gázokat, és még sérv gyógyításra is használják keleten
  • Gesztenye: vese-tonik, erősíti a térdet és az ágyékot, a népi gyógyászatban végbélvérzésre is alkalmazzák
  • Joghurt és méz: a szívnek és a tüdőnek használ
  • Mák: csillapítja a hányást, jót tesz a vastagbélnek
  • Porcsin: méregtelenít, reumára és duzzanatokra
  • Spenót: nyugtat
  • Szezámmag: enyhíti a reumát
  • Zellerszár: nyáron hűsít, jótékonyan hat a vastagbelekre

Hozzászólások

hozzászólás

A bejegyzés kategóriái ízület és kulcsszavai , , , , . Tedd a kedvenceid közé a cikket.

A weboldal használatával elfogadod a cookie-k (sütik) használatát. További információ

Ez a weboldal azért használ cookie-kat (sütiket), hogy Számodra a legjobb böngészési élményt tudja nyújtani. Ha továbbra is használod a weboldalt a cookie (süti) beállítások megváltoztatása nélkül vagy az "Elfogadom" gombra kattintasz, beleegyezel a cookie-k (sütik) használatába.

Bezárás