A fagyöngy előnyös tulajdonságai | Egészséges életmód

A fagyöngy előnyös tulajdonságai

A fagyöngyA fagyöngy bár valójában egy élősködő örökzöld növény, mely a lombhullató és a tűlevelű fákat kedveli. Van benne klorofil, tehát fotoszintézist folytat és szénhidrát is képzésére is alkalmas, csak az ezeken kívüli tápanyagokat és a vizet vonja ki a gazdanövényből, ezért valójában félparazitának nevezik. Villásan elágazó kétlaki bokor, levelei keresztben átellenesek, bőrszerűek,hosszúkásak. Virágai jelentéktelenek, a levélhónaljakban 3-5ös csoportokban helyezkednek el, termésük fehéres nyálkatartalmú bogyó. Februártól áprilisig virágzik, alfajai a jegenyefenyő-fagyöngy, a fenyvesfagyöngy és a madárlép, vagyis a fehér fagyöngy.

A fagyöngyből készült teát magas vérnyomás kezelésére használják, de az érelmeszesedés megelőzésére is fogyasztják. Gyulladásos-degeneratív ízületi bántalmak, artrózis és porckorong-sérülések esetén alkalmazzák. A sejtszintű immunvédekezést serkenti. A fagyöngykészítményeket a rákos betegségek kezelésében és megelőzésében sikeresen alkalmazzák, főleg a recidiváló és áttétdaganatok megelőzésében, melynek módszere a nonspecifikus ingerterápia manapság nagy figyelmet kap.

Felhasználni a friss, ősszel begyűjtött leveles hajtásokat és terméseket szokták. Házilag viszont teának csak a tavaszi leveles, lehetőleg bogyó nélküli hajtásokat használjuk, melyeket lazán elterítve, levegőn szárítsunk meg.

A fagyöngy termésében mérgező lektinek és viszkotoxinok találhatóak, amelyek a rák gyógyításában fontos szerepet játszanak. Azonban gyerekek elől mindenképp tegyük el a növényt, nehogy fogyasszanak belőle, mert irritálhatja a beleket, hasfájást okozhat bélgörcsökkel és véres széklettel járó hányás-hasmenés is kialakulhat.

A fagyöngy tea enyhén vérnyomáscsökkentő hatású, alkalmazása enyhén megemelkedett vérnyomás, szédülés és a fejben jelentkező vértolulás, heves szívverés esetén ajánlott, de érelmeszesedés megelőzésére is jó. A tea elkészítésének módja a következő: 1 teáskanál szárított növényre 1 csésze hideg vizet öntünk  és 10-12 óráig ázni hagyjuk, majd leszűrjük. Naponta 1-2 csészével fogyasszunk.

A fagyöngy kivonatát rákellenes szerként is használják kiegészítő terápiaként. A betegek egy részénél kedélyállapot javulást is okoz, javítja az általános közérzetet. A készítmény a daganatos betegségek okozta fájdalmakat is csökkenti, erősíti az immunrendszert és lelassítja a daganatnövekedés folyamatát.

A kelta népek a fagyöngyöt démonokat elűző növényként használták. A termések ragacsos nedvéből régebben madárfogó enyvet készítettek.

Hozzászólások

hozzászólás

A bejegyzés kategóriái Gyógynövények, ízület és kulcsszavai , , , . Tedd a kedvenceid közé a cikket.

A weboldal használatával elfogadod a cookie-k (sütik) használatát. További információ

Ez a weboldal azért használ cookie-kat (sütiket), hogy Számodra a legjobb böngészési élményt tudja nyújtani. Ha továbbra is használod a weboldalt a cookie (süti) beállítások megváltoztatása nélkül vagy az "Elfogadom" gombra kattintasz, beleegyezel a cookie-k (sütik) használatába.

Bezárás