Zabolázzuk meg a vadlent! | Egészséges életmód

Zabolázzuk meg a vadlent!

A lenA len évelő vagy kétnyári fajtái léteznek hazánkban. A vad fajták valószínűsíthetően mediterrán származásúak. Gyógyhatásait tekintve enyhítik a köhögést és a torokfájást, kiváló a gyomorhurutra és a székrekedésre.

A lenmag a bélben megdagadva enyhe hasmenést okoz. Fontos, hogy a magok bevételével egyidejűleg sok folyadékot fogyasszunk. A magok a reggeli müzlibe vagy mézbe, puha sajtba keverhetők.

A magok megnyugtatják az irritált emésztőrendszert és segítik az gyomorhurut gyógyulását. Az olaj az epekövek könnyítésén segít.

A magok zsíros olajokban gazdagok, a szárított szárakat és a magokat hasznosítjuk.

A  magokat nyálkatartalmuk miatt elsősorban hashajtó szerként használjuk. A magok duzzadása térfogatnövelést  eredményez a bélben, és nyomást gyakorol a bélfalra, amely serkenti a bélperisztaltikát és meggyorsítja a béltartalom áthaladását.

A növény linamarint tartalmaz, amely nyugtatóan hat a légzőszervekre. A lenmagos kenőcs csillapítja a krónikus köhögést, a hörghurutot, a mellhártyagyulladást és a tüdőtágulást. Belsőleg történő használathoz mindig frissnek kell lennie a magoknak, mert az olaj gyorsan avasodik. Mivel a nyálka a maghéjban termelődik, a zsíros olaj miatti magas kalóriaterelés elkerülése érdekében a magok egészben vagy csak finoman roppantva fogyaszthatók. A felszabaduló hidrogén-cianid okozta mérgezéstől még hosszú ideig történő alkalmazáskor sem kell tartani. 

A lenmagolaj elengedhetetlenül fontos zsíros savak hordozója, amely a diéta kiegészítőjeként segíti a reumás ízületi gyulladás és más krónikus gyulladásos betegségek gyógyítását.

Az összezúzott magokból vagy az olajkinyerés folyamán keletkező présmaradványból készített borogatás t tehetjük kelésekre, tályogokra vagy fekélyekre.

Többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag olaj élelmiszerként és bőrbetegségek kezelésére szolgáló kenőcsökben használatos.

A rostokat textíliák szövésére illetve sebészeti, fel nem szívódó varratok előállítására használják.

Korábban meszes vízzel keverve lenolajkence néven forgalmazták, gyorsan száradó tulajdonsága miatt főként ipari célokra, festékekben, linóleumhoz.

Figyelem! Ne használjunk éretlen magot!

Készítmények

  1. forrázat – köhögésre és torokfájásra igyuk citrommal és mézzel ízesítve.
  2. Lenmagolaj – az ekcéma és a reumás ízületi gyulladás kezelésére használjuk. Együnk meg naponta 2 teáskanál frissen sajtolt olajat.
  3. Magok – székrekedés ellen együnk meg naponta 1-2 teáskanál magot és utána igyunk meg 1-2 pohár vizet.

Hozzászólások

hozzászólás

A bejegyzés kategóriái Gyógynövények és kulcsszavai , , , , . Tedd a kedvenceid közé a cikket.

A weboldal használatával elfogadod a cookie-k (sütik) használatát. További információ

Ez a weboldal azért használ cookie-kat (sütiket), hogy Számodra a legjobb böngészési élményt tudja nyújtani. Ha továbbra is használod a weboldalt a cookie (süti) beállítások megváltoztatása nélkül vagy az "Elfogadom" gombra kattintasz, beleegyezel a cookie-k (sütik) használatába.

Bezárás