Őszi immunerősítés gyógynövényeinkkel | Egészséges életmód

Őszi immunerősítés gyógynövényeinkkel

Őszi gyümölcsökAz ősz ugyan idén később érkezett, mint általában, de az immunerősítésről nem szabad megfeledkeznünk, hogy ellenállóak legyünk a vírusok és a bacik támadásaira. A hideg, nedves időjárás tömeges légúti megbetegedéssel jár együtt, ha gondatlanok vagyunk, mi is így járhatunk.

A légúti nyálkahártyán állandóan jelenlévő mikroorgazmusok a meggyengülő immunrendszer esetében elszaporodnak és hurutot okozhatnak. Általában a nátha vírusa könnyebb, enyhébb lefolyású megbetegedést vált ki, míg az influenza vírus a lázzal járó gyulladások következtében komolyabb megbetegedés is lehet. Sőt ha nem kezeljük megfelelően, szövődményekkel is együtt járhat.Megelőzésként szervezetünk C-vitamin szükségletére mindenképp figyeljünk oda, ami ebben az időszakban a néhány hete betakarított homoktövissel kiválóan pótolható. A citrom C-vitamin tartalmát is felülmúlja és új színt visz a gyümölcsfogyasztási szokásainkba. Savanykás, gyümölcsként vagy a gyümölcsvelő hígításával vihetjük legegyszerűbben szervezetünkbe. Kicsi mézzel keverve elnyomhatjuk jellegzetes ízét és a gyerekek kedvence is lehet. A hecsedli vagy csipkebogyó a másik igen kedvező C-vitamin forrásunk lehet az idényjellegű gyümölcsök között.

A hazai előfordulásúak mellett ebben az időszakban importáljuk a gránátalmát, amiből kiváló gyümölcssalátát vagy zöldsalátát is készíthetünk, hogy változatosabb legyen. Nemcsak érrendszerünk karbantartását szolgálja, immunerősítő is. A bíbor kasvirág, ami a manapság a készítményeken echinacea néven olvasható, fokozza az interferon termelését, aktiválja a mikrofágokat. E hatásait erősíti egyes vegyületeik vírus és baktériumölő aktivitása, ezért keressük a bioboltokban vagy a gyógynövényboltokban azokat a készítményeket, melyek kasvirágot is tartalmaznak.

Izzasztó hatású növényeink közé tartoznak például a bodza és a hársfa, melyek a káros anyagcseretermékeket eltávolítják , ezzel növelik a védekezőképességünket. A légúti gyulladások legelőször az orr nyálkahártyáját érintik, és ha kialakul a nátha, akkor tüsszögés, ingerköhögés és rossz közérzet jelentkezik következő tünetekként, melyeket akár illóolajok használatával is kezelhetünk. A borsmenta, a fenyő, az eukaliptusz illóolajainak egyes komponensei a hidegérző receptorokra hatnak, ezeket összehúzzák és javul a felső légutak átjárhatósága. Másik jótékony tulajdonságuk, hogy a gyulladás tüneteit mérséklik. A mentol tartalmú illóolajok gátolják a köhögést kiváltó légúti receptorokat. De 3 éves kor alatt ezeket a módszereket ne alkalmazzuk.

Az eukaliptusz alapú bedörzsölőszerek esetében a helyi kezelés és a távoli, belélegzéses hatás együttesen érvényesül. A mellkas és a hát bekenésével  helyi vérbőség alakul ki, ami fokozza a védekezőképességünket. A belélegzés hatására a tüdőbe jutó hatóanyagok oldják a váladékokat és fertőtlenítenek is.

Ha elharapódzik a betegség, akkor a gyulladás a torok és a garat környékét is elérheti, kaparó, égető érzést okozva. Ezt a gyulladást cserszömörcével, kakukkfűvel, esetleg zsályával öblögethetjük. A zsálya levele és a kakukkfű cserzőanyag tartalmuk miatt baktériumölő is egyben. A zsályával azonban óvatosan bánjunk és terhes nők ne alkalmazzák ezt a megoldást.

A száraz köhögés esetében a nyálkahártyát bevonó útifű vagy papsajtlevél gyógyteái enyhítik tüneteinket, de váladékos köhögés esetén más módszert érdemes választanunk. A letapadt nyálka fellazítására és kiürítésére a szaponin tartalmú gyógynövények a legmegfelelőbbek, főleg ha illóolaj tartalom is van mellette, ilyen lehet a borostyánlevél, az édesgyökér, a kankalin gyökér, az ánizs.

Legfontosabb azonban, hogy kiegyensúlyozottan táplálkozzunk, mindenképp együnk nyers zöldséget és gyümölcsöt, még akkor is, ha nehezebben beszerezhető vagy kevésbé kedveljük. Persze nem kell ragaszkodni ahhoz, hogy az is egyen spenótot, aki nem szereti. Akkor a jótékony hatását más zöldség vagy gyümölcs segítségével pótoljuk. Az évszakok változásával étrendünk mindig váltakozik. A C-vitamint sem kell mindig a citrom segítségével bejuttatni szervezetünkbe. Más gyümölcsök is biztosítják, a narancs a homoktövis, az akaiberry, és még számos lehetőség kínálkozik.

Tehát együnk változatosan és gondosan válogassuk meg az alapanyagokat. No és a mozgást is iktassuk be életünkbe. Ne hagyjuk abba a természetjárást, mert rosszabb az időjárás. Ekkor is sok szépséggel találkozhatunk, a lombok változatos színvilágára, az élővilágra is figyelmet fordíthatunk. Egy apró pillanat – amikor ezeket észrevesszük – is szebbé teszi életünket.

Hozzászólások

hozzászólás

A bejegyzés kategóriái Gyógynövények és kulcsszavai . Tedd a kedvenceid közé a cikket.

A weboldal használatával elfogadod a cookie-k (sütik) használatát. További információ

Ez a weboldal azért használ cookie-kat (sütiket), hogy Számodra a legjobb böngészési élményt tudja nyújtani. Ha továbbra is használod a weboldalt a cookie (süti) beállítások megváltoztatása nélkül vagy az "Elfogadom" gombra kattintasz, beleegyezel a cookie-k (sütik) használatába.

Bezárás