Mire is jó a kövér porcsin | Egészséges életmód

Mire is jó a kövér porcsin

A kövér porcsinAz eredetileg Ázsiában őshonos növény sok meleg területen megél, országunkban is megtalálhatjuk. Évelő növény, melynek húsos kúszó szára van. Pozsgás, fényes levelei sötétzöld színűek és tojásdad alakúak. Virágainak 5-6szirma van és az élénksárga virágok májustól októberig virítanak.

A teljes növényt hasznosítják, amelyet nyáron gyűjtenek be és vagy megszárítva, porítva vagy friss állapotban főzetként fogyasztják. Mivel kellemesen savanykás íze van, leginkább főzve fogyasztják.

A kövér porcsin esszenciális zsírsavakban, elsősorban alfa-linolén és omega3 zsírsavban gazdag, a növénynek több, mint 15%-a ebből áll.

Így 100 gr szárított levél 300-400 mg zsírsavat tartalmaz. A porcsin emellett C-vitamint, E-vitamint, béta-karotint, dopamint, káliumot és pektint is tartalmaz említésre méltó arányban.

Számos országban élelmiszerként és fűszerként is fogyasztott kövér porcsin kiváló gyógynövény is az omega-3  zsírsavak hatásának köszönhetően. Kínában hasmenés és húgyúti fertőzések és láz ellen alkalmazzák, Indonéziában szívgyengeség ellen.

A kövér porcsin az omega-3 zsírsavakban leggazdagabb növény. E zsírsavak egyébként a halolajban fordulnak még elő. Innen származik gyulladásgátló és véralvadást gátló , vérkeringést serkentő, érelmeszesedés kialakulásának veszélyét mérséklő tulajdonsága.

Magas c-, és E-vitamin,valamint béta-karotin és glutationtartalmának köszönhetően antioxidáns és immunerősítő hatást fejt ki. A vér koleszterin-, és cukorszintjére kifejtett hatásával védi az artériákat.

Belsőleg a kövér porcsin a szívproblémák, és a szív-, és érrendszeri betegségek megelőzésére ajánlott. Mint megelőző szert, az öregedés folyamatának lelassítására alkalmazzák. Külsőleg izomgörcsök fellazítására használatos.

Felhasználás

  • kapszula (200 mg porból) – naponta 2-3 kapszulát fogyasszunk 1 nagy pohár vízzel szívproblémákra és érrendszeri betegségekre
  • friss növény – gőzön pároljuk meg és ezt követően hidegen és melegen is fogyaszthatjuk szív-, és érrendszeri problémákra
  • hideg vagy meleg borogatás– 100g friss növényt tegyünk 1 dl hideg vízbe, majd forraljuk fel és 15-30 percig lassú tűzön forraljuk. Naponta 1-2 alkalommal borogassuk a fájó testrészt izomgörcs esetén.

Figyelem

Ha nem megfelelő adagban alkalmazzuk a levelek száraz kivonata emésztési zavarokat okozhat.

 

 

Hozzászólások

hozzászólás

A bejegyzés kategóriái Gyógynövények és kulcsszavai , , , , , . Tedd a kedvenceid közé a cikket.

A weboldal használatával elfogadod a cookie-k (sütik) használatát. További információ

Ez a weboldal azért használ cookie-kat (sütiket), hogy Számodra a legjobb böngészési élményt tudja nyújtani. Ha továbbra is használod a weboldalt a cookie (süti) beállítások megváltoztatása nélkül vagy az "Elfogadom" gombra kattintasz, beleegyezel a cookie-k (sütik) használatába.

Bezárás