Ismerjük meg a sédkender jó tulajdonságait | Egészséges életmód

Ismerjük meg a sédkender jó tulajdonságait

A sédkenderA sédkender a nedves talajt, folyók és tavak partját kedveli, akár kenderkapóca vagy sédfű néven is találkozhatunk vele. A sédfű évelő növény, amely ideális körülmények között akár 1 méteresre is megnőhet. Leveleik keresztben átellenesek, tenyeresen szeldeltek és nagy fűrészes fogai lehetnek szélükön. Fészekvirágzata mutatós, a virágok pirosas, mályvás rózsaszínűek, az egyedülálló virágok csövesek. Kaszattermésű, amelyen szép kis bóbiták vannak. Akár díszkertben is mutatós növény a sédfű.

A sédkender nemcsak egész Európában, de Észak-Afrikában és Ázsiában is elterjedt növény, melynek teljes egészét hasznosítják. A szárakat és a leveleket tavasszal, míg a virágzatot virágos hajtásvégekként szüretelik le nyáron, miután elvirágzott. Valójában frissen nem szokták alkalmazni, mert ekkor még kellemetlen szaguk és ízük van.

Szárítás után inhaláláshoz főzetet készítenek belőle vagy tinktúrát. A levelek a növény jellegzetes illatát adó illóolajat tartalmaznak, emellett az eupatorin nevű keserűanyagok találhatók benne. Ebből az eupatoriopikrin hatóanyag daganatos betegségek elleni küzdelemben való alkalmazására kutatások folynak. A sédkender kivonat hajtó hatásánál fogva elősegíti az epeváladék termelését és kiürítését. Májvédő hatása is jelentős. A máj és az epeműködési zavarait jótékonyan befolyásolja.

A növény illóolaja növeli a szervezet általános ellenálló képességét, ezért az antibiotikumos kezelést nem igénylő vírusos fertőzések – mint például az influenza – kezelésére hatásos szer. Salaktalanító és hashajtó hatása is közismert. Ezért mindenképpen tartsuk be az előírt adagolást.

Külsőleg viszketegség vagy pattanások esetén helyi borogatással 1 liter forrásban lévő vízbe tegyünk 1-2 evőkanál tinktúrát és ezzel napi 2-3 alkalommal alkalmazva érhetünk el eredményt.

Belsőleg teaforrázat és tinktúra formájában alkalmazhatjuk a vese és a máj működési zavarai ellen. Tinktúraként 20 cseppet tegyünk 1 pohár forralt vízbe és ezt naponta háromszor fogyaszthatjuk. Teaforrázatként 30 gr szárított levelet tegyünk 5 dl forró vízbe, 10 percig hagyjuk ázni, majd szűrjük le és ezt az adagot a nap folyamán kis kortyokban fogyasszuk el.

Ha a tünetek nem enyhülnek, mindenképp forduljunk orvoshoz!

Hozzászólások

hozzászólás

A bejegyzés kategóriái Gyógynövények és kulcsszavai , , , , , , , , . Tedd a kedvenceid közé a cikket.

A weboldal használatával elfogadod a cookie-k (sütik) használatát. További információ

Ez a weboldal azért használ cookie-kat (sütiket), hogy Számodra a legjobb böngészési élményt tudja nyújtani. Ha továbbra is használod a weboldalt a cookie (süti) beállítások megváltoztatása nélkül vagy az "Elfogadom" gombra kattintasz, beleegyezel a cookie-k (sütik) használatába.

Bezárás