Gyógynövények hatóanyagai – flavonoidok, keményítők,…. | Egészséges életmód

Gyógynövények hatóanyagai – flavonoidok, keményítők,….

HatóanyagokMindig csak halljuk ezeket a szavakat, de sokukkal nem vagyunk tisztában, ezért is szeretnék egy kicsit rendet tenni, a megértést elősegíteni. Ezért hát vegyük sorra őket, remélem hasznos lesz.

Flavon – olyan növényi anyagok nevéből származik, amelyek a pamut és a gyapjú anyagok sárga színűre való festését tette lehetővé. Valamennyi virágos növény föld feletti részeiben, többnyire glikozidos kötésben fordulnak elő és a virágok, a termések és a levelek színéért felelősek. A pillangós virágúak és a fészekvirágzatúak különösen gazdagok flavonoidokban.

Keményítő – a keményítő a növények raktározott tápanyaga. Főként magokban, gumókban, hüvelyesekben található. Fehér színű, íztelen, színtelen és szagtalan szilárd anyag. Ételek sűrítésére, tészták készítésére, ipari szőlőcukor előállításánál használják.

Illóolaj – tömény, vízzel nem keveredő folyadék, amely illékony vegyületeket tartalmaznak, és növényekből vonják ki őket. Az illóolajok nevüktől eltérően nem olajok. Mivel a növény valódi eszenciáját tartalmazzák, ezért csak kis mennyiséget kell belőlük használni. Nem szabad összetéveszteni őket a parfümolajokkal, mivel ez utóbbi anyagokat mesterségesen állítják elő, ezért terápiás hatásuk nincs. Házi használtra is lehet alkalmazni borogatás, lemosás, fürdőolaj-készítés, inhalálás, aromalámpában való párologtatás útján, vagy ételekbe lehet őket keverni. Ám házi használat előtt mindig kérjük az orvosunk véleményét!

Alkaloid – Szerepük még nem teljesen tisztázott, de valószínűleg részük van a nitrogén szerves vegyületekbe építésében. Védenek egyes növényeket a legelő állatoktól. Sok alkaloid hat az emberi szervezetre. Egyeseket (közülük több ismert kábítószert) gyógyszerként is használnak, mások egyértelműen mérgezőek. Ismertebb alkaloidok: LSD, nikotin, kinin, morfin.

Keserű anyagok – a gyógynövények kesernyés ízéért felelősek a keserű anyagok. Több csoportba sorolhatóak. Vannak gyomornedvekre ható, illóolaj (lásd feljebb) és csípős anyagok csoport. Általánosságban emésztést serkentő, étvágyjavító, gyomorerősítő hatásúak.

Cseranyagok – olyan növényi hatóanyag, ami vékony hártyát tud képezni – és ezáltal megvédeni – a sérült bőrt és a gyulladt nyálkahártyát.

Glikozidok – a szervezetben az ásványi anyagok felszívódását segítik elő, a légutakban fellépő izgalmakat enyhítik, szívműködést szabályzó hatásuk is van. A szervezet cukorra és különféle organikus vegyületekre bontják őket, melyek fokozzák a bélműködést és az étvágyat.

Szaponinok – nyálkaoldó, felszívódást elősegítő, köptető hatású anyagok. Fokozzák más hatóanyagok oldékonyságát és felszívódásukat is vízben (és szeszben is).

Ásványi anyagok és vitaminok – szerintem ezekről már sokkal többet tudunk. Itt a blogon is rengetegszer írunk róla, a vitaminokról még egy könyvünk is elérhető – teljesen ingyen.

Mindenképpen vegyük figyelembe, hogy ezek közül az anyagok közül egyet-egyet kiemelve egészen más hatást érünk el, mintha egyben – a természetben kialakult, megfelelő arányban – vizsgáljuk meg hatásukat. Egy-egy gyógynövényt több módszerrel is felhasználhatunk. Ezekből talán a legismertebb a tea készítés, de a konyhában is rengetegszer használunk gyógynövényeket (még ha nem is tudjuk, hogy a “fűszer”, amit használunk milyen élettani hatásokat fejt ki). És a legfontosabb: mielőtt kúrálni kezdenénk magunkat, kérjük ki egy orvos véleményét, tanácsát.

Hozzászólások

hozzászólás

A bejegyzés kategóriái Gyógynövények és kulcsszavai , , , . Tedd a kedvenceid közé a cikket.

A weboldal használatával elfogadod a cookie-k (sütik) használatát. További információ

Ez a weboldal azért használ cookie-kat (sütiket), hogy Számodra a legjobb böngészési élményt tudja nyújtani. Ha továbbra is használod a weboldalt a cookie (süti) beállítások megváltoztatása nélkül vagy az "Elfogadom" gombra kattintasz, beleegyezel a cookie-k (sütik) használatába.

Bezárás