Ezerszer is ezerjófű | Egészséges életmód

Ezerszer is ezerjófű

Kis ezerjófűEz a kecses mezei növény csupasz, felálló szárú és a felső részeken elágazik. nem nő 60 centinél magasabbra, szára vékony, virágzata ernyős, virágzáskor pedig a rózsaszínű virágok kinyúlnak a csészékből. Toktermésű, amelyben vörös magvak rejlenek.

Európa egész területén megtalálható, irtásokon vagy száraz mezőkön lelhető fel vadon. Virágos hajtásait hasznosítjuk, melyeket egész virágzási időszaka alatt, vagyis júniustól augusztusig lehet begyűjteni. Ezt követően következhet a szárítás, majd porítva, forrázatként, tinktúraként és porítva alkalmazhatunk.

Az ezerjófüvet gyomornedv-elválasztást serkentő gyógynövényekkel szokták keverni. Az ezerjófű keserűanyagokat, szekoiridoid vegyületeket tartalmaz – akárcsak a sárga tárnics – ezért a gyomorkeserűkben is alkalmazzák. A nyál-, és gyomorsav túltermelődése ellen kiváló, de a teltségérzés, az émelygés és étvágytalanság kezelésére is alkalmas.

Hatékony antioxidáns is, tehát a szabadgyökök sejtkárosító hatása ellen alkalmazható és nyugtatólag hat a központi idegrendszerre. Gentiopikrozid tartalma miatt baktériumölő tulajdonsággal is rendelkezik.

A kis ezerjófű nemcsak az étvágyat fokozza, de az epeműködést is. A népgyógyászatban lázcsillapításra és idegkimerültség ellen is alkalmazták, de féregűzésre is bevált módszer volt.

A föld feletti részeit gyulladáscsökkentőként is használhatjuk.

Belsőleg alkalmazva az idült emésztési zavarok kezelésére, a bélrenyheség és a bélgázképződés ellen is kiváló.  Étvágynövelő és anyagcsere fokozó hatása miatt a lábadozási illetve a legyengültségi fázisban alkalmazható sikerrel. Ekkor érdemes ánizzsal, római székfűvel, édesköménnyel és borsmentával keverve alkalmazni a hatékonyabb gyógyhatás miatt.

Hatékony lehet külsőleg alkalmazva hajhullás esetén és fejtetű ellen.

Figyelem:

Az ezerjófű tartós alkalmazása a gyomor és a bél nyálkahártyáján gyulladást okozhat, ezért nem szabad 10 napnál hosszabb időszakban szedni. Emésztőrendszeri gyulladás esetén kifejezetten tilos alkalmazni.

Készítmények

  • forrázat – 1gr szárított növény szükséges egy csésze forrásban lévő vízhez, majd 15 percig hagyjuk állni. Napi 3 csészével ihatunk meg emésztési problémák, étvágytalanság és legyengültség esetén.
  • tinktúra – 30 cseppet tegyünk 1 pohár vízbe, szintén napi háromszor fogyaszthatjuk étvágytalanságra.
  • Főzet külsőleg – 30-50 gr szárított növényt tegyünk 1 liter vízbe és 2-3 percig forraljuk. Naponta 1-2 esetben börzsöljük be vele a fejbőrt.

Hozzászólások

hozzászólás

A bejegyzés kategóriái Gyógynövények és kulcsszavai , , , , , , . Tedd a kedvenceid közé a cikket.

A weboldal használatával elfogadod a cookie-k (sütik) használatát. További információ

Ez a weboldal azért használ cookie-kat (sütiket), hogy Számodra a legjobb böngészési élményt tudja nyújtani. Ha továbbra is használod a weboldalt a cookie (süti) beállítások megváltoztatása nélkül vagy az "Elfogadom" gombra kattintasz, beleegyezel a cookie-k (sütik) használatába.

Bezárás