Az orvosi kecskeruta gyógyhatásai | Egészséges életmód

Az orvosi kecskeruta gyógyhatásai

A kecskerutaEz az ártereken, réteken, parlagokon gyakorta megtalálható a pillangós virágú kecskeruta, mely Közép-, és Dél-Európa mellett Kis-Ázsiában is elterjedt. A kecskeruta évelő, bokrosan növő, páratlanul szárnyalt levelei rövid nyelűek, és 9-19 kis levélkét fognak össze. A levélkék lándzsásak,szálkás hegyűek.Virágfürtjei hosszú nyelűek és dús virágúak. A virágok levélhónalji fürtökben nyílnak és fehér, lilás vagy világoskék színűek. Hüvelytermése 2-3 cm hosszú, sokmagvú.

A virágos, föld feletti részeket hasznosítják, a begyűjtés virágzáskor, júliustól szeptemberig tart. A bioaktív alapanyagokat tartalmazó magokat nem hasznosítják, mert túladagolás esetén mérgezőek.

A növény krómot és flavonoidokat, cseranyagokat tartalmaz, melyek a véralvadásgátlásban játszanak szerepet. A krómban gazdag kecskeruta segít a diabétesz II. típusa elleni küzdelemben, amelyet glükóztolerancia faktorként ható krómkészítménnyel kezelnek. A galegin, mely a növény hatóanyagai közé tartozik, maga is képes előidézni a hipoglikémiát vagyis az alacsony vércukorszintet.

A kivonatok elősegítik a tejelválasztást. Kereskedelmi fogalomban megtalálható készítmények elegendő mennyiségű hatóanyagot tartalmaznak.

A kecskeruta a vércukorszint csökkentés mellett vízhajtóként is működik, valamint izzasztó hatású.

A kecskerutát belsőleg emésztési zavarok kezelésére, a mellékvesekéreg és a hasnyálmirigy működésének serkentésére használják.

A kecskeruta tejelválasztó hatását Hollandiában a tehenek tejtermelésének fokozására is használják úgy, hogy a takarmányhoz kecskerutát adagolnak.

A kecskeruta használata megfelelő adagolás mellett gyógyhatású, mértéktelen fogyasztása azonban – különösen a magvaké – mérgező.

A kecskeruta szárított virágos hajtásait forrázatként, porított és tinktúra formájában is alkalmazzák, de alkalmazását egyeztesse orvosával.

 

Hozzászólások

hozzászólás

A bejegyzés kategóriái Gyógynövények és kulcsszavai , , , , , , . Tedd a kedvenceid közé a cikket.

A weboldal használatával elfogadod a cookie-k (sütik) használatát. További információ

Ez a weboldal azért használ cookie-kat (sütiket), hogy Számodra a legjobb böngészési élményt tudja nyújtani. Ha továbbra is használod a weboldalt a cookie (süti) beállítások megváltoztatása nélkül vagy az "Elfogadom" gombra kattintasz, beleegyezel a cookie-k (sütik) használatába.

Bezárás