Az izlandi zuzmóról… | Egészséges életmód

Az izlandi zuzmóról…

Az izlandi zuzmó Az északi és déli sarkvidéki területek, mérsékelt övi magashegységek, havasok fenyvesei és a sziklás mohás helyek a legkedveltebb előfordulási helyei.

A levél alakot öltő zuzmó apró bokrocskához hasonlít, elágazó, szalag alakú cimpákkal . Telepje karéjos, a levelek felül barnák vagy szürkészöldek, alul szürkésfehérek vagy fehér foltosak, szélükön serteszerű pillák figyelhetőek meg. Talajon élő, néhol hazánkban is felelhető.

Az izlandi zuzmó 4-12 cm magas, szárított zuzmótelepként hasznosítják elsősorban tea készítésére.  Különösen a száraz köhögés és a kezdődő influenzás fertőzés gyógyítására alkalmas, de száj-, és toroknyálkahártya gyulladás kezelésére is használják.

Hatóanyagai a nyálkaanyagok, a keserű zuzmósavak, melyek antibiotikus hatáshoz hasonlatosak. A nyálkaanyagok köhögési ingert csökkentő, immunerősítő tulajdonságuk mellett fertőtlenítő hatással is rendelkeznek. Keserű ízükből fakadóan az emésztőnedvek termelődését is fokozzák, így étvágytalanság, emésztési zavarok esetén is hatásosak.

Gyomorrontás és betegség utáni gyenge állapot esetén is bevált módszer az izlandi zuzmó használata.

A zuzmót egyes helyeken sebek kezelésére is alkalmazzák. Mivel a felső légúti megbetegedéseknél a köhögési inger csillapítására ajánlják, számos allergiás tünet enyhítésére is kiváló.

Táplálóan és erősítően hat különösen a nyálkakiválasztásra. Az északi vidékeken a rénszarvasok is rendszeres fogyasztói, de a helyi lakosok is ráfanyalodnak időnként. Például megőrölve és liszttel keverve kenyeret sütnek belőle.

Főzetét hörghurutra, köhögéscsillapítóként, köptető szerként, vagy étvágyserkentő hatásáért fogyasztják, leginkább csak melegen, frissen készítve. Kivonata lassítja az illóanyagok elpárolgását a bőr felületéről.

Felhasználása: A szárított zuzmóból összevagdalunk 2 teáskanálnyit 3 dl forró vízzel leöntjük, 10 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Naponta kétszer fogyaszthatjuk.

 

Hozzászólások

hozzászólás

A bejegyzés kategóriái Gyógynövények és kulcsszavai , , , , , , . Tedd a kedvenceid közé a cikket.

A weboldal használatával elfogadod a cookie-k (sütik) használatát. További információ

Ez a weboldal azért használ cookie-kat (sütiket), hogy Számodra a legjobb böngészési élményt tudja nyújtani. Ha továbbra is használod a weboldalt a cookie (süti) beállítások megváltoztatása nélkül vagy az "Elfogadom" gombra kattintasz, beleegyezel a cookie-k (sütik) használatába.

Bezárás