Az édes kis sztívia | Egészséges életmód

Az édes kis sztívia

Sztívia

Sztívia

Az emberek születésük óta az édesre vágynak. Mivel már az anyatej is édes, ahhoz szokik hozzá a szervezetünk, és nehezen szokunk le róla. Minél idősebbek vagyunk, annál könnyebb egyébként leszokni és akár a tejcsokoládét is felválthatjuk az étcsokoládéval. Mellesleg az étcsokoládé igen egészséges, de ezt majd egy külön cikkben részletezzük.

Lássuk csak, miért is érdemes felváltani a mesterséges cukrokat és a természetes cukorrépa, nyírfa vagy nádcukrot is a sztíviára?

 

A növénybõl kivont, édes ízért felelős steviol-glükozidok különösebb lebontás nélkül emésztődnek és ezért kalória-értékük rendkívül kicsi. Cukorbetegek is fogyaszthatják, sőt egyes kutatások szerint a 2-es típusú cukorbetegség ellen is sikeresen bevethető, enyhíti az inzulin-függést, szabályozza az inzulinszintet.

Jelentős az ásványi anyagtartalma: A és C vitamin, cink, magnézium, vas.

Energiát tartalmazó cukorpótló például a gyümölcscukor. Előnye, hogy lassabban szívódik fel, energiatartalma alacsonyabb a hagyományos cukorénál, azonban még így is magas, ezért fogyókúrázóknak és cukorbetegeknek mégsem ajánlott a fogyasztása. Ezzel szemben a sztívia energiamentes édesítőszer, melynek hatóanyaga nem bomlik le melegítés közben, ezért kiválóan alkalmas főzésre is. A fogyasztása nem okoz fogszuvasodást.

A sztívia szabályozza a vércukor-szintet a testben, ezáltal segíti a máj és lép működését is, valamint a magas vérnyomás csökkentését is elősegíti.

A cukorfogyasztásunk testsúlyunkra kihatással van, de amennyiben a mennyiséget nem kezeljük mértékkel, időskori cukorbetegség kialakulását segítjük elő. Ezért érdemes előrelátónak lenni és energiamentes édesítőszereket használni. Több mesterséges édesítőszer is forgalomban van Magyarországon por, folyadék vagy tabletta formájában, amivel már csökkenthetjük az energiabevitelünket anélkül, hogy le kellene mondanunk az édes ízekről. De legegészségesebb mégis a természetes, energiamentes édesítőszerek használata. Ilyen energiamentes cukorpótló  az édesgyökér-kivonat, a  thaumatin vagy a mirakulin. Azonban ezek nincsenek hazai forgalomban, mert olyan dél-amerikai és afrikai növények szolgálnak alapanyagul, amelyekből folyamatos ellátást nem tudnak biztosítani, inkább ritkaságszámba mennek, mint hogy nagy tömegben hozzáférhetőek lennének.

A sztívia azonban hazánkban is termeszthető növény, az éghajlatunk megfelelő hozzá, kiskertünkben még a dísznövények közé is beültethetjük. Salátákhoz, húsételekhez kiválóan alkalmas fűszernövény. Mindazonáltal mikor legelőször akarjuk használni, először próbáljuk ki. Mondjuk ha folyékony állapotban veszünk, akkor egy kis pohár vízbe egy cseppet töltve kóstoljuk meg, majd keverjünk hozzá egy újabb cseppet és újra ízleljük meg. Egy ideig fokozódik az édes íz, de túl sokat hozzátéve inkább keserűnek érezzük. Így mindenképpen próbáljuk ki először, hogy az adagolását eldönthessük ízlésünk alapján.

sztívia meggátolja sok káros baktérium és vírus szaporodását, így alkalmazható megfázás, influenza és szájfertőzés ellen is. Mindamellett bőrregeneráló hatása is van, ezért a kozmetikai ipar is használja.

Teaként a sztívia hatékonyan javítja az emésztést, és hasfájás esetén is segítséget nyújthat a fogyasztása.

 

 

Hozzászólások

hozzászólás

A bejegyzés kategóriái Gyógynövények és kulcsszavai , , , , . Tedd a kedvenceid közé a cikket.

A weboldal használatával elfogadod a cookie-k (sütik) használatát. További információ

Ez a weboldal azért használ cookie-kat (sütiket), hogy Számodra a legjobb böngészési élményt tudja nyújtani. Ha továbbra is használod a weboldalt a cookie (süti) beállítások megváltoztatása nélkül vagy az "Elfogadom" gombra kattintasz, beleegyezel a cookie-k (sütik) használatába.

Bezárás