A vörös kínafa sajátossága | Egészséges életmód

A vörös kínafa sajátossága

A vörös kínafaValójában Dél-Amerikából származik, de az Indonéz szigetvilág is kultúrája részévé tette a vörös kínafát, amely akár 20 méteresre is megnőhet. Trópusi növény, ellipszis alakú levelei egymással átellenben helyezkednek el. A levelek fonákján az erezet enyhén vöröses színű.

A virágok rózsaszín virágainak csőszerű a pártája. Törzsének kérge belülről vörösesbarna, míg kívül a szürke, a szürkésbarna színek váltják egymást világos foltokkal tarkítva. Az ősszel begyűjtött kérget hasznosítják, de ezt csak az ültetést követő hatodik évtől lehet megtenni. A vörös kínafa kérge alkaloidokban gazdag, főleg kinint (a kinin a mocsárláz ellenszere), kinidint (a kinidint szívritmuszavar kezelésére használják), cinchonint és ezek származékait tartalmaz. Magas a katechin típusú csersavtartalma, 8% körüli. A vörös kérgű kínafa gyulladásgátló hatású. A kérget miután megszárították, felaprítják és port, teafőzetet,tinktúrát, szárított kivonatot vagy gyógybort készítenek belőle.

A vörös kínafa kérge gyomorkeserűként serkenti a gyomornedv-elválasztást és fokozza az étvágyat. A csersavnak köszönhetően fertőzések terjedését akadályozza meg, emellett összehúzó hatása van. A kinidin hatása, hogy a szívritmuszavarok ellen jótékony.

A vörös kínafát étvágytalanság, kóros lesoványodás és emésztési zavarok kezelésére használják. Lázcsillapító és fertőzésellenes szer az influenzás megbetegedések esetén.

Külsőleg a kéreg összehúzó hatásánál fogva a felfekvések és a nehezen kezelhető sebek gyógyítására kiválóan alkalmas. A vörös kínafát gyakran használják más lázcsillapító növényekkel együtt, mint például a réti legyezőfűvel vagy a fehér fűzfával.

Figyelem:

véralvadásgátló szerekkel egyidejűleg nem szabad szedni, mivel felerősíti annak hatását. Terhesség esetén szintén nem javasolt az alkalmazása és a kininre, kinidinre érzékeny emberek sem szedhetik.

Felhasználás

  • tinktúra – 2-4 grammot tegyünk 1 pohár vízbe és ezt naponta 2-4 alkalommal étvágytalanságra, emésztési zavarokra.
  • gyógybor – 1-2 evőkanállal naponta 3 alkalommal fogyasztható étvágytalanságra, emésztési problémákra
  • teafőzet – 0,5 gr aprított kérget tegyünk 1 csésze vízbe, forraljuk 2-3 percig, majd 10 percig áztassuk. Naponta 2-3 csészével fogyasszuk fél órával étkezés előtt influenza esetén.
  • kapszula – 150 mg száraz kivonatot tartalmazó változata napi 2-3 alkalommal lázas influenza esetén.
  • főzet – 30 gr aprított kérget tegyünk 1 liter vízbe és naponta 1-2 alkalommal a felfekvéseket, régi sebeket mossuk le vele.

 

 

Hozzászólások

hozzászólás

A bejegyzés kategóriái Gyógynövények és kulcsszavai , , , , , , . Tedd a kedvenceid közé a cikket.

A weboldal használatával elfogadod a cookie-k (sütik) használatát. További információ

Ez a weboldal azért használ cookie-kat (sütiket), hogy Számodra a legjobb böngészési élményt tudja nyújtani. Ha továbbra is használod a weboldalt a cookie (süti) beállítások megváltoztatása nélkül vagy az "Elfogadom" gombra kattintasz, beleegyezel a cookie-k (sütik) használatába.

Bezárás