A fekete mustár érdekessége | Egészséges életmód

A fekete mustár érdekessége

A fekete mustárA fekete mustár Európában és Ázsiában gyakorta megtalálható egynyári lágyszárú növény, amely képes 1 méteresre is megnőni. A szár alsó részének levelei  szeldeltek, a felsők hosszúkásak, tagolatlanok. Sárga virágai fürtökbe rendeződnek. Négyélű becőtermése, amely párhuzamos a főtengellyel, apró fekete gömb alakú magokat rejt. A magok íze kezdetben olajos, kicsit később égetően csípős.

A fekete mustár apró sárga virágai tavasszal az árokpartokon, szántók mentén virítanak, de csaknem világszerte termesztik is.A virágos hajtásvégeket és a magokat hasznosítják. A virágos hajtásvégeket májusban, a teljes beérés előtt gyűjtik be, amikor a becőtermés kívülről szalmaszínű lesz. Ezt megszárítják,  felaprózzák és forrázat készítésére használják. A júniustól szeptemberig begyűjtött magokat megszárítják, porítják. A fekete mustárlisztet borogatásnak használják.

A termés mustárolaj-glikozidot tartalmaz, amely víz hozzáadásával, illetve a magok szétrágásával a mirozináz enzim révén a szúrósan erős illatú allil-mustárolajat képezi. Ez az allil-mustárolaj erős vérkeringés-serkentő sajátossággal rendelkezik, a bőrbe dörzsölve reflexesen a belső szervekre is kifejtheti a hatását. Magas koncentrációban vagy hosszú időn át történő alkalmazása hólyagképződéssel járó gyulladásokhoz vezet, belsőleg gyomor-, és bélpanaszokat okoz. A fekete mustár magjában lévő szinigrin külsőleg bőrizgató és vérkeringést fokozó tulajdonságú, mely erős vérbőséget és értágulatot is okozhat, ami helyileg javítja a keringést, gyulladás esetén csillapítja a fájdalmat.

A megőrölt mustármagból készült mustárlisztet, amelyből a köhögést és a hörghurutot enyhítő meleg borogatás készül, ugyanazokból a magokból nyerik, amelyek az étkezési célra készített dijoni mustár alapanyagául szolgálnak.

Belsőleg a mustár étvágygerjesztő, mivel fokozza a bélnedvelválasztást. Tehát a fekete mustár kis adagban emésztésserkentőnek javasolt étvágytalanság és emésztési nehézségek esetén.

Külsőleg a fekete mustár alapú készítményeket borogatás formájában alkalmazzák hörghurut, reumás és ízületi fájdalmak esetén, valamint influenzás megbetegedésekre. A megőrölt magokat pakolások, mustárborogatás vagy mustártapasz formájában bedörzsölőszerként alkalmazzák. Ma már szintetikus úton is előállított allil-mustárolajat vérkeringési zavarok, reuma és idegfájdalmak, légúti megbetegedések és bizonyos szívpanaszok kezelésére is alkalmazzák bedörzsölőszerként. Azonban a mustárkészítmények súlyos keringési és érproblémák, elsősorban visszértágulat esetén  alkalmazása kerülendő.

A mustármag fogyasztása akár étkezési mustárként étvágyfokozó, emésztésserkentő és antibakteriális hatású.

Készítmények

  • teaforrázat – 1 kávéskanálnyi virágos hajtást 1 csészényi forrásban lévő vízbe tegyünk és 5 percig hagyjuk állni. Napi 3 csészével ihatunk emésztési nehézségek, étvágytalanság esetén
  • meleg borogatás – 50 gr friss fekete mustárlisztet és 200 gr lenlisztet annyi langyos vízzel keverjen el, hogy vastag tésztát kapjon. Ezt tegye egy vászonra és kb. 10 percre tegye a mellkasra, hátra vagy a fájó pontra. Gyerekeknél 3-5 percnél tovább ne alkalmazza.

 

Hozzászólások

hozzászólás

A bejegyzés kategóriái Gyógynövények és kulcsszavai , , , , , . Tedd a kedvenceid közé a cikket.

A weboldal használatával elfogadod a cookie-k (sütik) használatát. További információ

Ez a weboldal azért használ cookie-kat (sütiket), hogy Számodra a legjobb böngészési élményt tudja nyújtani. Ha továbbra is használod a weboldalt a cookie (süti) beállítások megváltoztatása nélkül vagy az "Elfogadom" gombra kattintasz, beleegyezel a cookie-k (sütik) használatába.

Bezárás