A fahéj, kicsit másképp

Fahéj

Fahéj


Noha a Dél-Ázsiából származó növényt mi elsősorban a finom édességek ízletes, illatos kiegészítőjeként ismerjük, már az említésére is sokaknak a nyála is összefut, az orvoslásban betöltött szerepe szintén említésre méltó. Nézzük csak, miben lehet segítségükre a természetes gyógymódot kedvelőknek.

A hányinger, a hányás és a hasmenés ellenszere, az emésztési zavarokat megelőző tulajdonságai mellett a fertőzésgátló és serkenti a vérkeringést. Az indiai és a nyugati orvoslás hagyományai szerint a fahéj “melegítő” gyógynövény, amelyet gyakran gyömbérrel kevertek, különösen a végtagokat, a kéz-, és lábujjakat melegíti át a vérkeringés fokozásával.

A kínai orvoslásban lázcsillapítóként, valamint hasmenést és menstruációs zavarokat kúráló szerként használták, de ma is szedik orvosságként hányinger, hányás és hasmenés esetén. Ellenszere az általános gyengeségnek, különösen nagyfokú kimerültség és lábadozás idején tehet jó szolgálatot a rászorulóknak.

A megfázás és az influenza esetében is használhatjuk, mert nyerhető a belső kéregből vírusölő hatóanyagot tartalmazó illóolaj. Ez csillapítja a megfázással és influenzával járó izomfájdalmakat és más tüneteket és a lázat is mérsékli. A napraforgó vagy mandulaolajjal kevert illóolaját gyomormasszázsra használják.

Sok konyhai fűszerhez hasonlóan a fahéj is hatásos fertőtlenítőként alkalmazható. Gátolja a fogszuvasodást és elpusztítja az egyéb betegségeket okozó baktériumokat, gombákat és vírusokat. Kisebb bőrfelszíni sérülések, karcolások esetén behinthetjük a sebet, mert fertőtlenítő és érzéstelenítő tulajdonságai jótékonyan hatnak.

fa

A fahéj fűszert "szolgáltató" fa

A fahéj konyhai mennyiségben nem mérgező, de nagy mennyiségben mérgező lehet. Terhesség alatt ne használjuk orvosságként.

Főbb alkalmazásai

  • Forrázat: Napi 2-3 alkalommal elfogyasztott fél csésze forrázat hasznos lehet megfázás és influenza esetén.
  • Illóolaj: Az illóolajat a kéregből nyerik, darázscsípésre kenhető és inhalálásra is használható köhögéskor.
  • Por: Főleg Indiában használják a rossz emésztés javítására. Vegyünk be fél teáskanálnyit egy kis vízben oldva napi 2-3 alkalommal.
A bejegyzés kategóriái Gyógynövények és kulcsszavai , . Tedd a kedvenceid közé a cikket.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>