A boldófa jótékony hatásai | Egészséges életmód

A boldófa jótékony hatásai

boldófaEz a növény Chilében őshonos, különösen száraz, napos talajon érzi jól magát. Alacsony termetű, cserje, Olaszországban, Marokkóban is termesztik. Akár 4-5 méteresre is megnőhet a boldófa, szürkészöld, érdes, szívós levelei vannak, melyek jellegzetes illatot árasztanak.

A boldófa levelét és kérgét hasznosítják. Levele különféle az epekiválasztást és az epeürítést serkentő, elősegítő gyógykészítmények alapanyaga.

Sárgásfehér virágai a hajtások végén, bogernyőbe csoportosulnak, apró csonthéjas termése pedig fekete színű.

A boldófa levele illóolajban gazdag, aszkaridolt, kámfort és cineolt tartalmaz. A levélben és a kéregben flavonoidok és különböző alkaloidok találhatóak. A kérget csak arra használják, hogy a boldint, a fa hatóanyagát kivonják belőle.

Májvédő herbateák készítésére használják leginkább, melyekben a boldófa több más hashajtó hatású növénnyel együtt szerepel. Ma már hashajtóként, májműködést serkentő és vizelethajtó tulajdonságáért vált közismertté. A boldófa legjelentősebb tulajdonsága az epekiválasztást serkentő hatása, és mivel a hatóanyaga, a boldvin nem mérgező és mellékhatásoktól mentes, nagymértékben használják is emiatt.

Kísérletek igazolták a boldó vizes-alkoholos kivonatának májvédő tulajdonságát, a boldófa levelét ezért az epekiválasztásra gyakorolt hatása miatt nagymértékben hasznosítják a máj és az epe eredetű emésztési zavarok tüneti kezelésében is. Általában más, hasonlóan jótékony hatású növényekkel – az articsókával, az orvosi füstikével és a rozmaringgal – együtt használják erre a célra.

A boldófa folyékony kivonatát epekövek ellen javasolják. Nagyobb adagokban levele nyugtató hatású is.

Felhasználás

  • teaforrázat – 1 filteres tasakot tegyünk 2 dl forrásban lévő vízbe és 10 percig áztassuk. Naponta 1-3 alkalommal fogyasszuk emésztési zavarok esetén.
  • tinktúra – 1 kávéskanálnyit keverjünk el egy kis vízben, reggel éhgyomorra vagy este lefekvés előtt fogyasszuk.

 

Hozzászólások

hozzászólás

A bejegyzés kategóriái Gyógynövények és kulcsszavai , , , , , , . Tedd a kedvenceid közé a cikket.

A weboldal használatával elfogadod a cookie-k (sütik) használatát. További információ

Ez a weboldal azért használ cookie-kat (sütiket), hogy Számodra a legjobb böngészési élményt tudja nyújtani. Ha továbbra is használod a weboldalt a cookie (süti) beállítások megváltoztatása nélkül vagy az "Elfogadom" gombra kattintasz, beleegyezel a cookie-k (sütik) használatába.

Bezárás