Dió, pékándió (hikoridió), mogyoró, amerikai mogyoró, mandula, makadámdió, fenyőmag, pisztácia… mindegyiket szeretem. Ezek azok a „nasik”, amik nem romboló hatásúak, sőt!
Javasolt a csonthéjasok fogyasztása. Ezeket bele lehet tenni muffinokba, müzlibe, zöldség- és gyümölcssalátába, apró süteményekbe és desszertekbe. A mogyoróvaj is egy fontos kiegészítője lehet a háztartásnak. Egy mogyoróvajas édesség a mogyoróvajas – lekváros szendvics (pb&j). Itthon szerintem nem nagyon ismert. Ha nem tipikusan magyar ételt készítesz otthon, akkor is fel lehet használni a csonthéjasokat, pl.: afrikai, kínai és Thai ételeknél vagy halételeknél. Tulajdonképpen majdnem mindegyik ételbe bele lehet tenni ezeket, rosszabb nem lesz tőle. Eleinte lehet, hogy furcsa a pörköltbe, de miért ne?
Miért olyan jók ezek a csonthéjasok? Magas a fehérje és rostanyag tartalmuk, ezenkívül egészséges mennyiségű folsavat (az agy tápláléka), E vitamint, szelént, phytic savat és omega 3 zsírsavat tartalmaznak. Ezenkívül több „jó” vagy más néven telítetlen zsírt hordoznak magukban, mint „rossz” telítetlen zsírokat. Alacsonyan tartják a koleszterin szintet, valamint csökkentik a szívroham esélyét. Az FDA (Amerikai Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága) szerint is jó hatással van a szívre a mandula, mogyoró, amerikai mogyoró, pisztácia és a dió, mert kevesebb, mint 4g telitett zsírt tartalmaznak 50g-onként.
Lehet fogyasztani ezeket a „nassokat” nyersen vagy megsütve. A bennszülöttek beáztatták a nyers csonthéjasokat, mielőtt megették, ami nem rossz ötlet. A diófélék tartalmaznak egy enzim gátlószert, ami székrekedést okozhat, ha nagyon falánk vagy. Ha előző este beáztatod vagy megsütöd, akkor hatástalanítod az enzimeket, ami könnyebben emészthetővé teszi.
A hátulütője a dióféléknek a kalória és az, hogy nehéz megállni, hogy tényleg csak egy párat együnk belőle. Általánosságban elmondható, hogy egy negyedpohárnyi dióféle, nyersen vagy sütve nagyjából 200 kalóriát tartalmaz. Mint nass, a diófélék is etetik magukat, de mint minden más, ha módjával fogyasztjuk, akkor remek kiegészítője lehet a diétának, és gyorsan elérhetjük vele a jóllakottság érzését. Sok reggeli gabona tartalmaz diófélét. Majdnem mindegyik ilyen gyors reggeli és müzli tartalmaz diófélét (figyelj a kalória és cukor tartalmukra). A nyers vagy sült mandula nagyon jó nasinak, a darált pékándió (hikoridió) nagyon jó a salátába egy kis márványsajttal és aszalt vörös áfonyával.