Mit érdemes tudni a karalábéról? | Egészséges életmód

Mit érdemes tudni a karalábéról?

A karalábéA karalábé Észak-Európából származik, és a káposztafélék családjába tartozik. Megvastagodott szárrészét fogyasztjuk, mely lila és zöld változatban ismert. Nemcsak vitaminokban, ásványi anyagokban is gazdag, a levelei is igen finomak, sajnos sokan nem hasznosítják. A friss karalábék már megjelentek a piacon, nyersen is fogyaszthatjuk, rostjai még szelídek, kellemes káposzta-szerű ízzel. A karalábéban megtalálható a szulforafán vegyület, melyről bizonyított, hogy a rákos sejtek növekedését és osztódását hátráltatja, és hatásos a dohányfüst és egyéb káros anyagok ellenszereként. A karalábé nyersen történő fogyasztása esetén az emésztésünkre is jótékony hatással bír.

A karalábé sok C-, A-, B1-, B2-, b6-vitamint tartalmaz, emellett folsav, kálium, kalcium, magnézium, jód, kén, szelén és foszfor is említésre méltó mennyiségben megtalálható benne. Emellett antibakteriális hatása is van és energiatartalma igen alacsony, ezért a fogyókúrázók is kedvükre ehetik, akár sószegény és energiaszegény étkezési mód kiegészítéséhez is felhasználható. Légúti panaszokra és bőrbetegségek tüneteinek enyhítésére is javasolható.

A karalábé megvastagodott szárát fogyasztjuk, melyről tudni érdemes, hogy az egyik legrövidebb termesztési időt igénylő zöldségünk, mely vermelhető téli időszakban.

Elkészítése a káposztafélékhez hasonló elemekkel kiegészíthető, de rizs köretünkbe is belefőzhetjük vagy salátákat is feldobhatjuk ezzel az új ízzel. A zsenge karalábékat választva érdemes felfrissíteni az étrendünket, lehet belőle leves, főzelék, rakott, töltött étel, de köret vagy saláta is, tölthetjük, párolhatjuk és nyersen talán a legegészségesebb.

Hozzászólások

hozzászólás

A bejegyzés kategóriái életmód, fogyókúra, táplálkozás, Zöldség és kulcsszavai , , . Tedd a kedvenceid közé a cikket.

A weboldal használatával elfogadod a cookie-k (sütik) használatát. További információ

Ez a weboldal azért használ cookie-kat (sütiket), hogy Számodra a legjobb böngészési élményt tudja nyújtani. Ha továbbra is használod a weboldalt a cookie (süti) beállítások megváltoztatása nélkül vagy az "Elfogadom" gombra kattintasz, beleegyezel a cookie-k (sütik) használatába.

Bezárás