Mi a baj a cukorral? | Egészséges életmód

Mi a baj a cukorral?

Mi a baj a cukorral?A cukor önmagában nem probléma, a túlfogyasztása viszont óriási gond! Ma az ételek többségében van cukor. Egy 5 éves gyermek, ha átlagosan táplálkozik, egy talicskányi cukrot eszik meg rövidke élete során. Egy egész emberöltő alatt kellene ennyit elfogyasztani! Nézd meg az összetevőket és ne dőlj be! A felvágottakban is van cukor! A konzervekben is, sőt még az aszalt gyümölcsökben is található hozzáadott cukor!

Csak és kizárólag egy megoldás létezik: el kell olvasni az összetevőket. Nem tehetsz mást, én is így vásárolok. Vannak már bevált termékek, melyekről tudom, hogy megfelelnek. Ezeket nem olvasom el minden alkalommal. Ha valami újat próbálok, akkor viszont olvasgatok. (És reménykedem, hogy tényleg minden fel van sorolva.) Ha az olvasás után is bizonytalan vagyok, akkor inkább nem veszem meg. És mi végül is miért baj a cukor? Miért kell vele foglalkozni? Ártalmas?

A tudomány

Igyekszem a cukorral kapcsolatban a legfrissebb kutatási eredményeket bemutatni. A lényegüket megírom, de a részletekért már külföldi (leginkább angol) oldalakra kell menni. Most megmutatom, hogy a tudósok milyen tapasztalatokra tettek szert, amikor azt vizsgálták, hogy a cukor milyen hatással van az emberi szervezetre. Szerencsére már sok tapasztalat és vizsgálati eredmény áll rendelkezésünkre, melyekből okulva meghozhatjuk a magunk döntését.

Ha engem kérdezel és kerülöm a cukor fogyasztást, mert egyértelműen káros a cukor mértéktelen fogyasztása. Mi a helyes mérték? Nagyjából az a mennyiség, amit a napi étrendünk zöldség és gyümölcs tartalmával magunkhoz veszünk. Ennél többre általában nincs szükség. Természetesen mindenki önmaga eldöntheti, hogy mennyire tartja ezt be. Illetve ha kételkedsz, olvass tovább és nézd meg a bizonyítékokat:

A telített zsír nem okoz szívbetegséget, de a cukor igen

Egy kutatást publikáltak az “Annals of Internal Medicine Journal”-ban, melyből kiderül, hogy nem találtak egyértelmű összefüggést a telített zsírok fogyasztása és a szívbetegségek kialakulása között (http://annals.org/article.aspx?articleid=1846638). A tanulmány szerzője egy interjúban ezt nyilatkozta: “A magas szénhidrát tartalmú vagy cukros étrend kerülésére kell összpontosítania a táplálkozási irányelveknek. Az LDL szint könnyen eltolódhat kedvezőtlen irányba a túlzott szénhidrát fogyasztás miatt. ”

Öregség, ráncok és szívbetegség

Megjelent egy tanulmány, melyet a ” Harvard School of Public Health” publikált (http://circ.ahajournals.org/content/early/2012/03/09/CIRCULATIONAHA.111.067017.full.pdf+html). Ez a tanulmány megállapítja, hogy a cukorral édesített italok fokozzák a szívbetegségek kialakulásának veszélyét.

A cukor reakcióba lép a testben lévő fehérjével a testünkben, ami egy sor egészségügyi problémához vezet, és az öregedési folyamatot is felgyorsítja. Ebben a témában egy tanulmányt és egy érdekes cikket tudok ajánlani:

  • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16366738
  • http://content.time.com/time/health/article/0,8599,1662484,00.html

További gondok a cukorral

A cukor fogyasztás veszélyeztetheti a szervezet természetes antioxidáns védelmi mechanizmusait, ezáltal növeli a betegségek és a rák kialakulásának kockázatát: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22922366

Egy, az egész világra kiterjedő tanulmány megállapította, hogy egy kisebb cukormennyiség növekedés is jelentősen növeli a cukorbetegség kialakulásának a veszélyét: http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0057873

A gyermekkori és a felnőttkori elhízás is nagyban összefügg a túlzott cukorfogyasztással: http://www.bmj.com/content/346/bmj.e7492

A hasnyálmirigy rák mintegy üzemanyagként használja fel a cukrot. Sajnos az ehhez kapcsolódó tanulmányt már nem találtam meg azon az oldalon, ahol olvastam… erre “nincs bizonyítékom”, de talán az eddig felsoroltak épp eléggé bizonyítják, hogy oda kellene figyelni a cukor bevitelre.

Hozzászólások

hozzászólás

A bejegyzés kategóriái fogyókúra és kulcsszavai , , , , , . Tedd a kedvenceid közé a cikket.

A weboldal használatával elfogadod a cookie-k (sütik) használatát. További információ

Ez a weboldal azért használ cookie-kat (sütiket), hogy Számodra a legjobb böngészési élményt tudja nyújtani. Ha továbbra is használod a weboldalt a cookie (süti) beállítások megváltoztatása nélkül vagy az "Elfogadom" gombra kattintasz, beleegyezel a cookie-k (sütik) használatába.

Bezárás