Mely fűszerek segítik elő a fogyást? | Egészséges életmód

Mely fűszerek segítik elő a fogyást?

lencselevesIdeje újabb fűszereket beszereznünk és beépítenünk az étrendünkbe, hogy tavasszal előnyösebb legyen a külsőnk. A fűszerek sorában érdemes a chili és az indiai curry használata, amelyek felgyorsítják az anyagcserét. Ha ezt rostos ételekkel párosítjuk, a kombináció hathatósabban segít a fogyásban.
Egy a köménymaggal foglalkozó vizsgálat során bebizonyították, hogy a kömény fogyasztása szintén elősegíti a testsúlycsökkentést. A vizsgált nők egyik csoportjának azt mondták, hogy három gramm köményt keverjenek bele az ebédre és vacsorára elfogyasztott joghurtjukba, míg a többiek egyszerűen azt mondták, hogy fogyasszanak joghurtot. Természetesen a hölgyek emellett csökkentett kalóriatartalmú étrendet tartottak és táplálkozás-tanácsadást kaptak, három hónapon keresztül segítették őket céljaik elérésében.
Bár mindkét csoport lefogyott, de a köménymagos joghurtot fogyasztó csoport átlagosan 2,5 kilóval többet fogyott, mint a másik csoport tagjai. A köményt fogyasztó csoport tagjai nagyobb csökkenést értek el a testtömeg-indexükben, a haskörfogatban és a koleszterinszintjük is jobb lett.

A római kömény a petrezselyem családjába tartozó fűszer, amely jól illeszkedik a vörös lencse vagy barna rizs elkészítéséhez, különleges lesz tőle és ráadásul egészségesebb. Amellett, hogy a koleszterinszintre előnyösen hat és a vércukorszintre is, jó hatást gyakorol a glikációs végtermékek (AGE) ellen, amelyek a cukorbetegség kialakulását hátráltathatják. Az AGE toxinok tipikusan a magas hőmérsékleten készült ételek velejárói (mint, például a grillezett ételek). Testünk általuk un. oxidatív stressznek és sejtkárosodásnak van kitéve, és az AGE-k felgyorsíthatják az öregedési folyamatokat is.

Hogy segítsünk a téli súlykontrollban, próbáld ki ezt lencseleves receptet:

lencseleves
Hozzávalók: 4 személyre

  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 sárgarépa, apróra vágott
  • 2 fehérrépa, apróra vágott
  • 2 zeller levélszár, apróra vágott
  • 2 gerezd fokhagyma, apróra vágott
  • 1/2 csésze barna lencse
  • 1-2 teáskanál őrölt kömény
  • 1-2 paradicsom, apróra vágott
  • 5 dkg spenótlevél vagy 1 csokor mángold, felaprítva
  • 1 liter víz vagy húsleveslé
  • tengeri só
  • fekete bors

Elkészítés:

1. Egy nagy serpenyőben közepes-magas hőmérsékleten hevítsük fel az olívaolajat. A sárgarépát, a fehérrépát, a zellert és a fokhagymát tegyük bele, időnként megkeverve négy percig főzzük.

2. A vízbe vagy a húsleveslébe tegyük bele a korábban beáztatott és leöblített barna lencsét és a köményt. Forraljuk fel. Csökkentsük a hőmérsékletet alacsonyabbra, fedjük le és főzzük 20 percig, vagy amíg a lencse meg nem puhul teljesen.

3. Keverjük hozzá az 1-2 apróra vágott friss paradicsomot, és főzzük közepes-nagy lángon, időnként megkeverve, öt percig, vagy amíg a paradicsom megszelídült. Adjuk hozzá a spenótot vagy a mángoldot és időnként megkeverve három percig főzzük, vagy amíg meghervad. Ha mángoldot használunk, főzzük hat percig, vagy amíg meg nem puhul. Ízesítsük tengeri sóval, borssal.

Hozzászólások

hozzászólás

A bejegyzés kategóriái életmód, fogyókúra és kulcsszavai , , , , , , . Tedd a kedvenceid közé a cikket.

A weboldal használatával elfogadod a cookie-k (sütik) használatát. További információ

Ez a weboldal azért használ cookie-kat (sütiket), hogy Számodra a legjobb böngészési élményt tudja nyújtani. Ha továbbra is használod a weboldalt a cookie (süti) beállítások megváltoztatása nélkül vagy az "Elfogadom" gombra kattintasz, beleegyezel a cookie-k (sütik) használatába.

Bezárás