Kitűnő üdítő és vízpótló – fehér tea | Egészséges életmód

Kitűnő üdítő és vízpótló – fehér tea

A fehér tea igazi teakülönlegesség, tradicionális frissítő, üdítő ital, kitűnő vízpótló a meleg nyári napokon. Természetes antioxidáns tartalma a zöld teában található mennyiségnél jóval több. Gyulladáscsökkentő és pajzsmirigyműködést szabályozó hatása is van. Remek zsírégető hatású a fehér tea, a túlsúllyal küszködök bátran fogyaszthatják.
A fehér tea még Kínában is exkluzív, nagytiszteletű italnak számít. A világon mindössze csak két terület felel meg a fehér tea különleges és egyedülálló feltételeinek. A  legkiválóbb minőségű fehér tea Dél-Kínából származik: Fujian tartományának hegyoldalairól, Yunnan tartományból (régen Burma nevet viselte), illetve Taiwan Strait tengerparti részéről. A másik terület, ami a fehér tea növényének termesztése szempontjából kiváló: Sri Lanka szigete.

Egy csésze tea

Egy csésze tea

Kínában a fehér tea Imperial néven is ismert, azaz: császári, mivel a fehér tea fogyasztása több, mint ezer évig csak a császárok kiváltsága volt. A hagyományok szerint a fehér tea halhatatlansággal ajándékozta meg a fogyasztóját. Ma már a japán nők is használják kívül és belül is.

Fehér tea

Fehér tea

Alapos botanikai megfigyelés alapján a fehér tea rügyei csak az évnek mindössze két napján szedhetőek le. Kora tavasszal, a bimbó nyílása után maximum 48 órával, és lehetőleg a hajnali órákban. A hagyomány szerint ehhez a császári italhoz csak szűzleányok érhettek, akik aranyollóval gyűjtötték a fehér tea rügyeit. A betakarítása a levelek megóvása érdekében ma is teljes mértékben kézi erővel, gépesítés nélkül történik.

A fehér tea rügyeit a leszedésük után bambuszszitára terítik ki, majd éppen csak fonnyasztják 2 nap alatt, nem túl erős napsugárzás mellett. Ekkor válik igazán fehérré az oxidáció hatására. A fehér tea bimbóit száradás közben többször, mesterséges behatás nélkül csakis kézzel forgatják át. Így segítik a nedvességtartalom elvesztését, mígnem a nedvességtartalma egyharmadát el nem veszíti. Ez után mintegy 90-100 °C hőmérsékleten szárítják tovább a fehér tea rügyeit. A gondos és kíméletes eljárásnak köszönhetően nem csupán a fehér bolyhok, hanem a levelek cellafalai is épségben maradnak. Ez a különleges eljárás, és a szigorú követelmények növelik a fehér tea értékét. Ára háromszorosa a zöld teáénak

A fehér tea rendkívül alkalmas a napi szükséges folyadékmennyiség bevitelére, nemcsak télen, hanem nyáron is, mert köztudott, hogy egy csésze meleg tea kevésbé izzaszt, mint egy hideg ital, de ha valakinek mégis a hideg tea csúszik jobban ilyenkor, akkor ihat nyugodtan lehűtött fehér teát.

Hozzászólások

hozzászólás

A bejegyzés kategóriái Étrend kiegészítő, fogyókúra, táplálkozás és kulcsszavai , , . Tedd a kedvenceid közé a cikket.

A weboldal használatával elfogadod a cookie-k (sütik) használatát. További információ

Ez a weboldal azért használ cookie-kat (sütiket), hogy Számodra a legjobb böngészési élményt tudja nyújtani. Ha továbbra is használod a weboldalt a cookie (süti) beállítások megváltoztatása nélkül vagy az "Elfogadom" gombra kattintasz, beleegyezel a cookie-k (sütik) használatába.

Bezárás