Mi az a "maca"?! – Az inkák ginzengje | Egészséges életmód

Mi az a „maca”?! – Az inkák ginzengje

Mi az a „maca”?! – Az inkák ginzengjeA maca egy gyökérzöldség, ami az Andokban nő. Az őslakosok már évezredek óta ismerik és használják. Tulajdonképpen a maca egy növénynek (Lepidium Meyenii) az összemorzsolt gyökere. Rendszertanilag a maca a retekkel tartozik egy családba. Ennek megfelelően nagyon hasonlítanak is egymásra. Ahogy a retek, a maca is sokféle színben található meg.

4200 méter feletti magasságban, hidegben, erős szélben vadon nő. Csak az Andokban található meg és nagyon jól ellenáll a magashegyi időjárásnak. Potencianövelő szerként lett ismert, de számtalan más pozitív hatása van – nők számára is nagyon értékes. A gyógyhatásairól és mindennapi felhasználásáról nagyon sok érdekességet lehet találni.

A maca vitamin- és ásványi-anyag tartalma

A maca nagyon gazdag tápanyagokban, rengeteg vitamin található benne. Superfoodnak minősítették, vagyis koncentrált formában tartalmazza a számunkra létfontosságú tápanyagokat.

Ganoderma gomba termékek - superfood

A maca gazdagon tartalmaz kalciumot, magnéziumot, foszfort. Található benne jód, vas, mangán, réz, cink és szelén is. Ezeken kívül tartalmaz többféle B-vitamint (tiamin, riboflavin, niacin, B6-vitamin, B12-vitamin), béta-karotint, C- és D-vitamint is.

A szárított maca tápanyagai

Nagyon sok helyen szárított formában árulják. Érdemes tudni, hogy ezek a készítmények általában az alábbiakat tartalmazzák: nagyjából 60% szénhidrát (keményítő és cukor), 9% rost, és kb. 10% protein. Más gyökeres növényeknél magasabb a zsír (lipid) tartalma (2,2%). (A lipidek a sejthártya szerkezeti elemeiként töltik be egyik legfontosabb biológia szerepüket: a terek elválasztását.)

A szárított maca nagyon jól felhasználható a mindennapokban. Például ivólevekbe könnyen keverhetjük. Íme egy egyszerű recept: 6 szem eper, 1 banán, 1-3 kávéskanál maca por, kevés víz, méz vagy édesítőszer ízlés szerint. A hozzávalókat mixerrel alaposan összekeverjük és már ihatjuk is.

A maca legfőbb hatóanyagai

A fentiekben felsorolt sok tápanyag ellenére legfőbb hatóanyagai az alkaloidok, flavonoidok, glikozidok és fitoszteroidok. Gazdagon forrása a szteroloknak, (szitoszterol, campeszterol, ergoszterol, brassicaszterol, ergostadienol). Mire jó ez a sok furcsa hatóanyag? Erre ad jó választ a növény gyógyhatása:

Gyógyhatásai

Vitalizáló, szellemi teljesítményt fokozó, erőnlétjavító és potencianövelő szerként használják leginkább. Képes a nők és férfiak szervezetében is a teljes hormonrendszert optimalizálni.

Erősíti a petefészkek és a herék működését, javítja a mellékvese, a hasnyálmirigy és a pajzsmirigy működését is. Szabályozza a menstruációs ciklust, csökkenti a menopauzás tüneteket és férfiaknál egyaránt javítja a nemzőképességet, kedvezően hat a libidóra, jól alkalmazható impotenciára, erősíti az immunrendszert, és csökkenti a krónikus fáradtságot. Magas cink tartalma miatt mindkét nem szexuális életére gyakorolt hatása pozitív.

Javítja az erőnlétet és az állóképességet, ezáltal az érzelmi állapotot is előnyösen befolyásolja. Immunerősítő hatása miatt az influenzás időszakokban nagy segítséget jelenthet. Fokozza a szellemi teljesítményt azáltal, hogy megsokszorozza az agyi kapacitást. A stressz ellen is hatékonyan fellép. Elűzi a fáradtságot és csökkenti a depresszió tüneteit.

Maca nasi a mindennapokra

Az emberek többsége szeret nassolni (én is). Ezzel nincs is semmi gond, amíg a nassolni való sem károsítja az egészséget – és bele van kalkulálva a napi kalóriamennyiségbe is, tehát nem fogunk elhízni tőle. A macának édeskés íze van, ezért kiválóan alkalmas a nassolni valóba:

Maca recept - nassolni valóHozzávalók:

  • 10 dkg beáztatott kesudió
  • 7 dkg maca por (vagy ganoderma por)
  • 3-4 kimagozott datolya
  • 8 dkg kókuszpehely
  • 2 evőkanál fahéj
  • 1 teáskanál gyömbér
  • kevés kókuszolaj (vagy dióolaj)
  • méz ízlés szerint
  • só ízlés szerint

Elkészítés:

  1. Minden hozzávalót egy konyhai aprítógépbe tesszük és addig dolgozzunk rajta, míg egy masszába összeáll az egész.
  2. Formáljunk belőle egy hosszúkás alakot. Tegyük hűtőbe, hogy megdermedjen.
  3. Könnyen szeletelhető. Jó étvágyat!

 

Hozzászólások

hozzászólás

A bejegyzés kategóriái Étrend kiegészítő és kulcsszavai , , , . Tedd a kedvenceid közé a cikket.

A weboldal használatával elfogadod a cookie-k (sütik) használatát. További információ

Ez a weboldal azért használ cookie-kat (sütiket), hogy Számodra a legjobb böngészési élményt tudja nyújtani. Ha továbbra is használod a weboldalt a cookie (süti) beállítások megváltoztatása nélkül vagy az "Elfogadom" gombra kattintasz, beleegyezel a cookie-k (sütik) használatába.

Bezárás