Miért is jó az erdei mályva? | Egészséges életmód

Miért is jó az erdei mályva?

Az erdei mályvaAz erdei mályvát erdei papsajtként is ismerhetjük. Igen elterjedt növény Európában, a töltéseket, parlagon hagyott területeket kedveli. Lágyszárú, kúszó vagy felálló szárú növény, melynek levelei néhol tenyeresen összetettek, 5-7 levélkéből állnak, szeldeltek és az alsó oldaluk általában sűrűn szőrözött.  Viszonylag nagy virágai 2-6-osával a levélhónaljakban találhatóak, rózsaszínűek, sötét csíkozással és kétszer-négyszer akkorák, mint a csészelevelek.Termése lapos, korong alakú papsajt, barna magja vese alakú.

A virágokat és a leveleket hasznosíthatjuk, elsősorban júniustól szeptemberig gyűjthető be a virágzat, de a leveleket már virágzás előtt is gyűjthetjük. A virágokat és a leveleket szárítani kell árnyékos helyen, hogy az antocianid pigmenteket megőrizze, mely a virágok színét adja. Az egész növény nyálkaanyagban igen gazdag, ezek cukorszármazékok, poliszacharidok, amelyekből hidrolízissel egyszerű cukor képződik – talán közismert a mályvacukor.

A mályva a hörgőket nyugtató hatásáról közismert, ezért is szerepel alkotóelemként a hétvirág-gyógytea elkészítésében. A mályva poliszacharid-tartalma az immunrendszert is erősíti.

A virágzatot elsősorban nyugtató és összehúzó hatása révén a felső légutak, a gyomor-, és bélnyálkahártya gyulladásos megbetegedései esetén, illetve a száj és a garat irritációjának kezelésére öblögető és gargalizáló szerként is használhatjuk.

A fekélyek és a gyulladásos ekcéma borogatására is bevált szer. A virágokat ez élelmiszeripar ételfestékként is hasznosítja, ezen tulajdonsága miatt teakeverékek alapanyagaként is megjelenik. Az afrikai mályvavirág vagyis a hibiszkusz virágként fogalomba kerülő húsos sziromlevelekkel azonban ne keverjük össze.

Belsőleg a virágot és a levelet székrekedés és görcsös vastagbélgyulladás tüneti kezelésére is alkalmazzák. Az erdei mályvának azonban az elsődleges felhasználása a köhögés csillapítására és a hörgőbántalmak enyhítésére irányul.

A bőrgyógyászatban az egyes bőrbetegségek viszketésének csillapítására és bőrnyugtatóként használják külsőleg alkalmazva. A szájüreg betegségeinél fájdalomcsillapító és nyálkahártya-nyugtató hatású.

Készítmények

  • Forrázat -10-15 gr szárított virágot tegyen 1 liter forrásban lévő vízbe és 10 percig áztassa. Napi bontásban 3-4 csészére bontva igya meg székrekedésre, vastagbélgyulladás esetén. Hörgőbántalmak esetén napi 1-3 csészével fogyasszon.
  • Kapszula vagy por -Hörgőproblémákra vagy köhögésre 3-5 kapszulát vegyen be nagy pohár vízzel. A kapszula helyett 250 mg port is alkalmazhat.
  • Főzet – 30 gr szárított virágot és/vagy levelet tegyen 1 liter forrásban lévő vízbe és 10 percig áztassa. Az így nyert folyadék kiváló gargalizáláshoz vagy helyileg bőrviszketésre borogatásként.

Hozzászólások

hozzászólás

A bejegyzés kategóriái életmód, Gyógynövények és kulcsszavai , , , . Tedd a kedvenceid közé a cikket.

A weboldal használatával elfogadod a cookie-k (sütik) használatát. További információ

Ez a weboldal azért használ cookie-kat (sütiket), hogy Számodra a legjobb böngészési élményt tudja nyújtani. Ha továbbra is használod a weboldalt a cookie (süti) beállítások megváltoztatása nélkül vagy az "Elfogadom" gombra kattintasz, beleegyezel a cookie-k (sütik) használatába.

Bezárás