Idén a tél ugyan kicsit nehezen indult be, de most már a nátha és az influenza veszélye is fennáll. Hozzászoktunk, hogy hiába a téliesen hangzó hónapnevek, de mégis közel őszies viseletben járhatunk, mivel a hőmérséklet a pozitív tartományban maradt. Azonban zordabbra váltott az évszak, és megérkezett a hideg és a hó. A téli sportokat kedvelőknek is érdemes odafigyelniük, de valójában mindenkinek legalább napi fél órát érdemes lenne a szabad levegőn eltöltenie és a mozgást sem elfelednie. A téli időszak stresszesebbé teszi életünket, a napmentes időszakok levertté, depresszióssá is tehetnek, de az ízületi és egyéb fájdalmak is fokozottabban jelentkeznek, és akkor még a megfázásról nem is tettünk említést.
Észrevetted , hogy a télen a testünk több ételre vágyik ? Ez természetes , hiszen a szervezet igyekszik , hogy táplálja magát a feszültségek, a depresszió okozta nyomás ellen való védekezésként. Ráadásul kevésbé vagyunk aktívak fizikailag. Nincs kedvünk kimenni a hidegbe, a konditerem is messze van… A kifogások száma szépen gyarapodik, és sajnos a súlyunk is. A túl sok étel kevesebb fizikai aktivitás mellett a rossz lelki-, és egészségi állapot mellett súlygyarapodást is eredményez.
Nézzünk néhány praktikát a tél kihatásának a jó egészség megőrzésének érdekében.
1. Igyunk napi 6-10 csésze meleg folyadékot, ami lehet meleg víz is, de inkább a gyógyteák mellett döntsünk, mert ezek kedvező hatása másban is megtérül, de a szimpla cél a kiszáradás megakadályozása. Szervezetünk folyadékháztartására télen fokozottan figyeljünk oda, mivel kevésbé szomjazunk, mégis a napi folyadékbevitelt 2-2 1/2 liter körül kellene tartanunk.
2. Együnk frissen készített meleg ételeket, amely fokozza a keringést és növeli a meleget a szervezetünkben.
3. Tartsuk testünket melegen, meleg ruhákat viseljünk és rétegesen öltözködjünk. Ne műszálas, hanem természetes anyagokból készült ruhadarabokat válasszunk.
4. Növeljük a rost bevitelt beleink tisztán tartása érdekében.
5. Ételeinket úgy készítsük el, hogy a következő alapanyagokat részesítsük előnyben: avokádó , cékla, kelbimbó , sárgarépa , tök, sütőtök , édes burgonya, káposzta , hagyma, mungó bab. Ezek mind hozzájárulnak testünk melegen tartásához.
6. Az alvásidőre is figyeljünk oda, meg kell legyen 7-8 óra alvás éjszakánként. Ha nem tudja magát kellően kipihenni a szervezetünk, testünk ki lesz téve a betegségeknek.
7 . Kerüljük a paradicsomot, az uborkát és a leveles salátákat ( ezek nyáron ajánlott élelmiszerek ) .
8. Részesítsük magunkat napi egy szezámolaj masszázsban, mert a bőr ezen a száraz évszakban igényli a törődést, és megnyugtatja az idegrendszert is. A szezámolaj gazdag zsírsavakban és segít a száraz bőrt puhának és simának megőrizni.
9. Minden nap sétáljunk 20-60 percet a friss levegőn. Akkor is, ha hideg van.
10. Testünk felmelegedését szolgálják a különböző gyógyteák és fűszerek, mint például a gyömbér, a fahéj és kardamom tea.
11 . Kerüljük a finomított cukrokat, mert gyengítik az immunrendszert.
12 . Használjunk egészséges édesítőszereket ( de akkor is csak korlátozott mértékben) , mint például mézet, amely erősíti az immunrendszert , melaszt, ami tele van vassal és egyéb ásványi anyagokkal vagy a kókusz cukrot, amelynek alacsony glikémiás indexe.
13. Szervezetünknek szüksége van a relaxációra, feltöltődésre, ezért olvassunk, hallgassunk zenét, meditáljunk, vagy bármi olyan tevékenységet végezzünk rendszeresen, ami pihentető számunkra. A jó pihenés létfontosságú belső egyensúlyunk megőrzése érdekében.
14 . Együnk dióféléket és magvakat (de csak korlátozott mennyiségben) , mint például mandula, kesudió , brazil dió , dió, mogyoró , lenmag és szezámmag . Ezek a szükséges vitaminokat és a természetes olajokat és a szükséges tápanyagokat is tartalmazzák számunkra.
15. Használjuk a következő fűszereket: édeskömény , kömény, koriander , gyömbér , ánizs , fahéj , fekete bors , kurkuma , mustár és kardamom, hogy segítse az emésztést , és segítsen megszüntetni a bélgázokat.
16. Kerüljük a hideg ételeket és a jeges italokat, nincs fagylalt sem!
17. Amint kisüt a nap menjünk közvetlenül a napfényre. Kevesebb a napsütés télen, de a testünk vágyik rá és a D-vitamin pótlására is szükségünk van.
18. Hagyjuk el a tej, a tojás és a búza fogyasztását ebben az időszakban, különösen, ha hajlamosak vagyunk a megfázásra.
19. Együnk gluténmentes gabonát, például a quinoa, a hajdina, a barna rizs és a köles javasolt, mert tele vannak a tápanyagokkal, és nem tömítenek el, ugyanis a téli időszakban sokkal érzékenyebb az emésztőrendszerünk.
20. Távolítsuk el a finomított olajakat és helyettünk alkalmazzunk egészséges zsírokat, amelyek hidegen sajtoltak, mint például a mandula olaj, a kókusz olaj, az olívaolaj, a szezámolaj és ghee .
21. Együnk sok C-vitaminban gazdag gyümölcsöt, mint például a narancs, a citrom, a grapefruit és a mandarin, amely segít kijuttatni a méreganyagokat a szervezetünkből.