Az állati eredetű élelmiszerek "megfelelő" használata | Egészséges életmód

Az állati eredetű élelmiszerek “megfelelő” használata

Az állati eredetű élelmiszerek "megfelelő" használataSokan sokfélét mondanak az állati eredetű élelmiszerekről. Bár sajnos van igazság abban, hogy a mai, ipari körülmények között tenyésztett állatokból készült élelmiszerek nem egészségesek, lehet ésszerűen használni az állati eredetű élelmiszereket. Nem fogok pálcát törni sem a “hús evés”, sem a “vegetáriánus” életmód mellett. Inkább csak elmondom, hogy milyen szempontok alapján tudunk tájékozódni, ha ételek készítéséről van szó.

A különböző állatok és állati testrészek sajátosságai hosszú ideje foglalkoztatják mind a keleti orvoslást, mind a nyugati táplálkozástudományt és élettant. Az állati eredetű élelmiszerek kiválasztásánál segítségünkre lehetnek a cikkben szereplő, jól bevált elvek. Azt mindig tartsuk észben, hogy “nem hússal kell jóllakni”, ahogy a szüleim tanították ezt nekem – és milyen igazuk volt!

Általános javaslatok

Igyekezzünk kevésbé fejlett állatot használni, és kövessük az evolúciós modellt: tojás, hal, szárnyas, vörös hús. Ha már állatot eszünk, táplálkozási és holisztikus szempontból jobb, ha teljes egészében fogyasztjuk. Például a szárított szardínia és szardella rendszerint levesek és ízesítők hozzávalói.

Kapcsolódjunk az állatokhoz

A kínai orvoslás öt elem elmélete azt tanítja, hogy bizonyos emberi szervekre más és más állat hat jótékonyan:

  • máj – baromfi
  • szív – birka
  • lép-hasnyálmirigy – szarvasmarha
  • tüdő – ló vagy hal
  • vese – disznó

Már az is kedvezően hathat a gyenge szervekre, ha egyszerűen kapcsolatot teremtünk a kérdéses állattal. Akár barátkozunk az állattal, akár megesszük, az ember mindenképp átveszi az állat különböző tulajdonságait. Például az ülő életmódú embereknek jót tehetnek a mozgékony állatok.

Melyik részét fogyasszuk?

Azt az állati részt fogyasszuk, amelyik testrészünkben egyensúlyzavar van. Ez a hasonszervi gyógyítás ősi, “kutyaharapást szőrével” elve. Az állatvesét például rendszerint a vesebetegségek esetén alkalmazzák keleten. Általános alapelv, hogy a belsőségekben több tápanyag összpontosul, mint a húsokban, így hatékonyabban javíthatja a hiány betegségeket. Vigyázat: egyes belsőségek, rendszerint a máj toxintartalma magas lehet, kivéve, ha az állatot nem ipari körülmények között nevelték.

Speciális terápia alapján is választhatunk

Bizonyos speciális terápiás jellemző alapján válasszunk állati eredetű élelmiszert. Az alábbi példák a kínai orvoslás megállapításain alapulnak, miszerint a legtöbb állat – főként az emlősök – nem tesznek jót a többlet állapotú egyéneknek. A marhahús alkalmas lehet a derékfájás és a cukorbetegség enyhítésére gyengeség és hiány esetén, de nem használható többlet esetén. A többletet az erős pulzus, öblös hang, robosztus személyiség és rózsás bőrszín jelzi.

És továbbra is igaz az, hogy nem az állati eredetű élelmiszereknek kellene a táplálkozásunk alapját képeznie. Inkább a teljes gabonákat és zöldségeket kellene előnyben részesíteni.

Hozzászólások

hozzászólás

A bejegyzés kategóriái életmód és kulcsszavai , , . Tedd a kedvenceid közé a cikket.

A weboldal használatával elfogadod a cookie-k (sütik) használatát. További információ

Ez a weboldal azért használ cookie-kat (sütiket), hogy Számodra a legjobb böngészési élményt tudja nyújtani. Ha továbbra is használod a weboldalt a cookie (süti) beállítások megváltoztatása nélkül vagy az "Elfogadom" gombra kattintasz, beleegyezel a cookie-k (sütik) használatába.

Bezárás