A tehéntej okozta allergiáról | Egészséges életmód

A tehéntej okozta allergiáról

A tejSajnos az utóbbi években egyre elterjedtebb a különböző étel intolerancia és az ételallergia. Sok allergén növény is forog már a köztudatban, a gombák spórái is ide tartozhatnak, de a különböző fák és gaznövények pollenjei szintén ide tartoznak. A különböző allergiás megbetegedések száma folyamatosan növekedik, hiába az egyre könnyebb azonosíthatóság.

Nemcsak a környezetünkre kell fokozottan odafigyelni, de az elfogyasztott ételeket is meg kell válogatnunk. A különböző ételallergiák okozta tünetek annyira sokrétűek, hogy igen nehéz azonosítani, hogy valójában csak néhány élelem elhagyása is megoldást jelenthet.

Vegyük most szemügyre a tehéntej fehérje-tartalma okozta allergiát. A tejfehérje allergia az ételekben pici kis részben lévő fehérjemaradéktól vagy az olyan kereszt-allergénektől is előjöhet, mint mondjuk a borjúhús vagy a sertéshús. Ez már kis mennyiség esetén is komoly problémákat okozhat és szigorú diétát igényel a tünetek kezelése. A tejfehérje allergiát nem szabad összekeverni a tejcukor-érzékenységgel, vagyis a laktózérzékenységgel, amely azt jelenti, hogy a laktáz enzim hiányában a vékonybélben nem tudja lebontani a szervezetünk a laktózt. Az enzim hiánya tüneteket okoz, amely megfelelő diétával kezelt gyerekek esetében felnőtt korra akár tünetmentesen kinőhető.

A tejallergia igen változatos tüneteket okozhatnak, ezért mindenképpen orvosi vizsgálatot kell végeztetnünk, ha erre gyanakszunk. A tejfehérje a gyomor- és a bélrendszer tüneteként hasmenésben, hányásban, refluxban, gyomorhurutban, hasi fájdalomban is megmutatkozhat. Idegrendszeri tünetei lehetnek viselkedészavarban, alvászavarban, migrénben és fáradékonyságban megmutatkozó jelek. A bőrbetegségek közül az ekcéma, a csalánkiütés, a bőrgyulladások is utalhatnak tejallergiára.

Légúti problémákat szintén okozhatnak a tejfehérje-allergia tünetei, mint  például a tüsszentés-sorozat, rekedtség, köhögés, fülgyulladás, az orrnyálkahártya-gyulladás, de akár fulladás-szerű köhögéshullám is lehet. Emellett bizony ízületi gyulladás és köszvény is lehet az allergia tünete. Tehát mindenképpen járjunk a végére, ne intézzük el egy legyintéssel a tüneteket.

A tehéntej elhagyásával egy kiváló kalcium, B-vitamin és fehérjeforrásról mondunk le. Ezek pótlására megoldást kell találnunk, és kiváltására helyettesítőket kell találnunk. Mivel azonban a tehén, a kecske, a juh és a bivaly tejének allergén fehérjéi között magas a keresztreaktivitás, így kicserélésükre, egymással való pótlására nincs lehetőség a tünetmentesség elérése esetén. Sőt: hő hatására a tejcukor a tejfehérjével reakcióba lép, és ezáltal jelentősen növeli az allergizáló hatást, tehát a forralás tovább ront a helyzeten.

Sajnos a tejfehérje elhagyását megkívánó diéta esetében minden olyan terméket mellőznünk kell, amely valamilyen formában tejfehérjét tartalmaz. Ide tartoznak a tejporok, a joghurtok, kefirek, a tejföl, a vaj, a savó, az író, a margarin és minden olyan étel, amely savóval, kazeinnel vagy tejporral készül. Muszáj ezentúl minden termék címkéjét átböngészni, hogy a teljes elkerülést biztosítsuk.

Mivel a savanyítás során a tejfehérjék szerkezete nem változik, ezért a joghurt és a kefir szintén elhagyásra kell kerüljön. A sajtok esetében az elkészítés technológiája határozza meg, hogy az allergizáló képességüket elvesztik-e, az érlelési idő nem befolyásolja a hatást, ezért inkább minden sajtról mondjunk le.

Teljes értékű kiváltása nincs a tehéntejnek, ezért a kalcium-bevitelünket kontroll alatt kell tartsuk, és akár táplálékkiegészítőt is fogyasszunk, hogy csontjaink egészségéről gondoskodjunk. A tejes ételek készítéséhez rizsitalt, zabitalt, kókusztejet esetleg szójatejet is felhasználhatunk. A pici gyermekek esetében léteznek teljesen hidrogenizált és aminósav-tartalmú tápszerek is, amelyek a tehéntej pótlásában segítenek.

Mutatunk egy módszert, hogyan lehet házilag rizstejet készíteni, amely elég kiadós is és a sűrűségét szabadon megválaszthatjuk, így akár tejfölt vagy tejszínt is készíthetünk belőle.  20 dkg rizst tegyünk fel főni a rizst ellepő mennyiségű vízzel. Folyamatosan pótoljuk a vizet és egészen addig főzzük a rizst – a normálhoz képest bőven túlfőzve – amíg szét nem esnek a szemek. Ezt követően hagyjuk kihűlni és öntsük fel 1 liter vízzel, majd turmixoljuk alaposan össze. Ezt követően szitán vagy textilen paszírozzuk át, majd egy csipet sót tegyünk bele. Most már csak a kívánt minőségűre higítsuk fel vízzel, akár több liternyi “tejet” is nyerhetünk belőle, és kedvünkre ízesíthetjük vaníliával, kakaóporral, ötlet kérdése.

 

Hozzászólások

hozzászólás

A bejegyzés kategóriái allergia, életmód és kulcsszavai , , , , , , . Tedd a kedvenceid közé a cikket.

A weboldal használatával elfogadod a cookie-k (sütik) használatát. További információ

Ez a weboldal azért használ cookie-kat (sütiket), hogy Számodra a legjobb böngészési élményt tudja nyújtani. Ha továbbra is használod a weboldalt a cookie (süti) beállítások megváltoztatása nélkül vagy az "Elfogadom" gombra kattintasz, beleegyezel a cookie-k (sütik) használatába.

Bezárás