A csontritkulás kialakulásáról | Egészséges életmód

A csontritkulás kialakulásáról

Védjük csontjainkatA csontritkulás – latin nevén osteoporosis – azt jelenti, hogy a csontok kalcium tartalma olyan mértékben csökken, hogy a csontok kórosan törékennyé válnak. A csontritkulás maga semmilyen tünetet nem okoz, nem fáj, nem érzékeny. Leginkább akkor szembesülünk vele, amikor egy csonttörést szenvedünk és kiderül, hogy a csonttörésre hajlamosító csontritkulásunk van.

A csontok ásványianyag-tartalma egészséges emberek esetében is a kor előrehaladtával egyre csökkenő tendenciát mutat. Ezért tudatosan gondoskodnunk kell szervezetünk kalciumszükségleteinek pótlásáról, mivel a tejtermékekben szegényes táplálkozás a megfelelő kalciumpótlás nélküli szülések és szoptatások, a női klimax-szal együttjáró hirtelen hormonszint-csökkenés, a D-, és K-vitamin hiánya, a mozgásszegény életmód mind-mind a csontritkulás kialakulásához vezethetnek.

A gyengült csontszerkezet sajnos kis erőhatásra is könnyen reagál töréssel, ezért mindenképp a megelőzésben érdemes gondolkodni. Sajnos manapság ugyanis az időskori csontritkulás tipikus eredménye a combnyaktörés, amely a statisztikai adatok alapján a balesetet követő első évben 20%-os arányban halállal végződik. Egyéb esetekben is erős életminőség-romlással jár, mivel a törés után önálló életvitelre sokan alkalmatlanná válnak. Ez környezetükre igen nagy terhet ró, és nehezen megoldható az ellátásuk.

A combnyaktörés mellett a csigolyatörés a másik leggyakoribb szövődménye a csontritkulásnak, mely szintén nem sorolható az 1 hét alatt kiheverhető betegségek közé. Sajnos gyakori az ismétlődő csigolyatörés is, sorozatban összeroppanhat egy vagy több csigolyacsont, amely igen intenzív fájdalommal jár és nem csak testtartásbeli problémákat eredményezhet, de gyakran a tüdőre is rossz hatással bír: légszomjhoz és keringési zavarokhoz vezethet.

Persze a kéz-, és lábtörések is sűrűbben előfordulhatnak a veszélyeztetettebb személyek esetében. Ezért a megelőzés a legjobb, leghatékonyabb módszer. Már gyermekkorban oda kell figyelni táplálékunkra, mert a csontok fejlődéséhez is jelentős szervezetünk kalcium-szükséglete. Tehát sosem feledkezzünk meg a nyers zöldségek, a gyümölcsök, a tejtermékek rendszeres fogyasztásáról és emellett a rendszeressé kell tennünk a sportolást, a mozgást is. Lehetőség szerint szabad levegőn próbáljuk meg a sportolási tevékenységeket megválasztani.

Egy egészséges felnőtt szervezete kb. 1 kg kalciumot tartalmaz, és szinte az egész a csontok alkotóelemeként lelhető fel a csontszövet szilárdságát és tartófunkcióját biztosítva. Egy emberben a maximális csonttömeg 20-25 éves korára fejlődik ki és már 35 éves korában elkezd veszíteni a csonttömegből és a csontok kalciumtartalma is ezzel párhuzamosan csökken. Mivel a kalcium beépülését a testmozgás és a férfi és női nemi hormonok biztosítják, ezért a nők esetében a menstruáció elmaradását követően a női hormonszint esésével jelentősen felgyorsul a csonttömeg visszaesése. Az időskori csonttömeg elvesztése mindkét nemet veszélyezteti. Sajnos a lebomlott csontállomány nem tud visszaépülni, ezért a megelőzést nem lehet elég korán kezdeni.

A szervezetben lévő kalcium kb. 1%-a a vérben és a sejtekben, valamint a sejtek közötti folyadékban található. Ez a kalcium döntő jelentőségű a szívizomzat és a vázizomzat működésében, az erek, a véralvadásban, az idegsejtek ingerületátvitelében és a hormontermelő mirigyek kiválasztási folyamatában. Amennyiben nem áll elegendő kalcium rendelkezésre a sejtek működtetésére, azonnal a csontokból kivonásra kerül a kalcium. Ezért fokozottan figyeljünk a tejtermékek és a kalciumban gazdag étrend kialakítására.

Kiemelkedő szerepet kap hát az étrendünk, lássunk egy receptet, mely 142 mg kalciumot tartalmaz 1 főre jutó adagban.

Sajtmártás

Hozzávalók:

  • 40 g vaj
  • 40 g finomliszt
  • 2 dl tej
  • 80 g óvári sajt
  • 2 mk őrölt szerecsendió
  • 1 mk tengeri só

Elkészítés:

Készítsünk először besamelt. A vajat felmelegítjük, beletesszük a lisztet, és habzásig melegítjük folyamatos keverés mellett. Ezt követően levesszük a tűzről és 2 dl forró tejjel simára keverjük. Sóval és szerecsendióval ízesítjük, és lassú tűzön besűrítjük. Hozzáadjuk a reszelt sajtot és még egyszer összeforraljuk.

Melegen tojásos ételekhez vagy párolt zöldségekhez ajánljuk a fogyasztását. Elkészítési ideje 15 perc.

Hozzászólások

hozzászólás

A bejegyzés kategóriái életmód és kulcsszavai , , , , . Tedd a kedvenceid közé a cikket.

A weboldal használatával elfogadod a cookie-k (sütik) használatát. További információ

Ez a weboldal azért használ cookie-kat (sütiket), hogy Számodra a legjobb böngészési élményt tudja nyújtani. Ha továbbra is használod a weboldalt a cookie (süti) beállítások megváltoztatása nélkül vagy az "Elfogadom" gombra kattintasz, beleegyezel a cookie-k (sütik) használatába.

Bezárás