A nyár nemcsak strandszezon, allergiaszezon is | Egészséges életmód

A nyár nemcsak strandszezon, allergiaszezon is

ParlagfűHazánkban a legtöbb allergiás panaszt a parlagfű okozza. A lakhely változtatása is eredményezhet allergiás tüneteket, sőt akár csak a munkahelyünk és lakhelyünk különböző pollenkoncentrációja is kiválthat allergiás tüneteket, orrfolyást, szemirritációt, tüsszögést.

A gyermekeknek már születésük pillanatában is komoly esélyük van arra, hogy allergiásak legyenek. Jelenleg minden negyedik gyermek az immunrendszer túlérzékenységével születik. Ezek a problémák leginkább légúti, bélrendszeri és bőrt érintő tünetekben jelentkeznek. Ha a születendő gyermek mindkét szülője allergiás, akkor szinte biztos(akár 80% az esélye), hogy gyermekük is az lesz.

Az allergiás reakció esetében szervezetünk olyan elemeket is megtámad, amelyeket normál esetben észlelnie sem kellene. Ezért nem az immunrendszer erősítése lehet a megoldás, hanem a helyes reakcióra való tanítás. Az allergén dolgok jelenlétére fokozott reakcióval és gyulladásos tünetekkel reagál a szervezet.

A gyermekek esetében a túl steril környezet, amikor még a széltől is óvjuk őket, inkább ártalmas számukra. Ugyanis ekkor immunrendszerük nem tud felkészülni a jó és a rossz baktériumokra, nem tudja megfelelően lekezelni. A betegségek kialakulásának kedvez a levegő szennyezettsége, a dohányzás, a túl steril vagy az allergénekkel túlzsúfolt környezet, de a túlzott antibiotikum-fogyasztás és a védőoltások is. Gyermekek esetében örökletes betegségként is megjelenhet, de az anyatejes táplálás minden esetben védő hatást eredményez.

Az elfogyasztott ételek is befolyásolják az allergia jelentkezését. Sokan szenvednek a legkülönbözőbb ételallergiáktól. Van, aki az élesztőre, a gluténra, a finomított lisztekre, a tejtermékekre, a tejfehérjére, a tartósítószerekre, és még számos dologra allergiások. Az étel intolerancia kellemetlen tüneteket, hasmenést, haspuffadást okozhat, kisebb dózisban, de fogyaszthat ilyen ételeket, míg az ételallergiás már egészen kis mennyiségű allergénnel való érintkezésekor hisztaminok áradnak szét a szervezetében és súlyosabb esetben akár életveszélyes tüneteket is okozhatnak. A túlzottan sós, konzervált ételek, az adalékanyagok szintén kedvezőtlen hatásokkal bírnak, de a konzerv halak fogyasztása esetén is jó tisztában lenni a származási hellyel.

Gyermekkortól megfigyelhető egy betegségsorozat, amely egy allergiás tünetegyüttest vált ki. Legjellemzőbb, hogy gyermekkori ekcémával indul, ezt követi egy asztmás, szénanáthás korszak, és végül ételallergiába torkollik. Ez a tünet-sorozat sajnos nem állítható meg, de jelentősen késleltethető, lassítható és enyhíthető.  A csecsemőkori bőrallergia sajnos kb. minden harmadik gyermeket érinti és kb. 20-40%-uknál a következő allergiás tünetek is megjelennek később. Általában 4-5 éves korra kinövik az ekcémás bőrbetegséget, de asztmás rohamok és különböző ételallergia is megjelenik már a kisiskolás korban.

A kisgyermekkori élelmiszer-allergiák és ételintoleranciák legfőbb oka a gyermekek fejletlen bélrendszere. A kicsik immunrendszere gyakran idéz elő bőr és légzőszervi tüneteket egy-egy tápanyag fogyasztását követően. A legtöbb problémát a mogyoró, a szója, a tej, a paradicsom, a hal és a  tojás okozza. Ezen ételek bevezetését a gyermekek étrendjébe körültekintően kell megválasztani. Legjobb, ha egy éves kort követően félévente teszünk kísérletet az allergén ételek megkóstolására és ha tüneteket okoz, akkor fél év múlva érdemes lehet újra megpróbálni, de addig szigorúan elkerülni.

A szénanáthás betegek egy részénél bizonyos élelmiszerek, gyümölcsök is allergiás tüneteket okozhatnak. Ennek oka a keresztallergia, amely az élelmiszerek hasonló fehérje-összetételén alapul. Ilyenkor gyakori a száj-, és nyelvviszketés, zsibbadás, duzzanat, de akár hasi panaszok is megjelenhetnek vagy tüsszögés és orrfolyás.

Nézzük meg a legjellemzőbb keresztallergéneket:

A házi poratka esetében a rákfélék fogyasztása válthat ki keresztallergiát.

A nyírfa esetében igen hosszú a sor, a csonthéjasok, mint a mogyoró, a dió, a mandula, de az avokádó, a cseresznye, a meggy, a körte, a barackfélék, a szilva, a kivi, az alma, a burgonya, a paradicsom, a hagyma, a káposztafélék, a kapor és a zeller is.

A parlagfűhöz a dinnyék, a paradicsom, az uborka, a cukkini, a tök, a banán, a napraforgó, a mák és a gesztenye is keresztallergiát okozhat.

A pázsitfűfélék esetében a gabonafélék, a szója, a hüvelyesek, a földimogyoró, a dinnyefélék, az avokádó és a paradicsom.

A feketeüröm esetében pedig a dinnyefélék,  a zeller, a méz, a fehérrépa, sárgarépa, a paradicsom, a kapor, a napraforgó, a kivi, az alma és a burgonya.

Az élelmiszer allergiák és az intolerancia esetében a tünetek enyhítésére és a hasznos bélbaktériumok elszaporodásának elősegítésére az inulin nyújthat hatékony megoldást. Az inulin segít a bél PH-értékének helyreállításában, a kalcium és a magnézium felszívódásában, csökkenti a puffadást és a candida gombák elszaporodását is megakadályozza. Az inulin természetes formában a legnagyobb mennyiségben a csicsókában fordul elő.

Hozzászólások

hozzászólás

A bejegyzés kategóriái allergia és kulcsszavai , , , , , . Tedd a kedvenceid közé a cikket.

A weboldal használatával elfogadod a cookie-k (sütik) használatát. További információ

Ez a weboldal azért használ cookie-kat (sütiket), hogy Számodra a legjobb böngészési élményt tudja nyújtani. Ha továbbra is használod a weboldalt a cookie (süti) beállítások megváltoztatása nélkül vagy az "Elfogadom" gombra kattintasz, beleegyezel a cookie-k (sütik) használatába.

Bezárás